Grønne hits

Vi har fundet 5 bud på sundt grønt, når det er bedst. Flere af dem kan spises rå.
Twitter Print

Tekst og Foto af Birgitte Svennevig, idényt nr. 5, 2006

Asparges: Det er aspargesplantens unge skud, vi spiser. Grønne asparges har fået sollys – de hvide har ikke. De grønne asparges kan spises rå, kogte eller grillede, mens de hvide altid skal koges. De hvide skal også skrælles før tilberedning. Skær den nederste træede ende af aspargesen. Hvide asparges har den kraftigste smag, og de er derfor det bedste valg til supper og stuvninger.

• Sæson: Maj-juni (danske).

• Opbevaring: Asparges har det bedst ved ca. 0 grader. I køleskab: I en plastikpose ca. fire dage.

• Vitaminer: E- og B-vitamin, magnesium, jern og kalium

Majroe: Saftig, sprød og mild kålsmag. De mindre majroer smager bedst. Rives rå eller skæres i skiver og koges, indtil de er møre. Kan også bruges i kartoffelmos.

• Sæson: Maj-august (danske).

• Opbevaring: Opbevares uden top i 2-3 dage ved stuetemperatur og 2-3 uger i køleskabet. Må ikke opbevares med æbler, pærer, blommer, tomater, meloner, citrusfrugter og modne bananer.

• Vitaminer: C-vitamin, kalium og kostfibre. Indeholder kun 33 kalorier pr. 100 g rå roe.

Den dejligt søde

Netmelon: Kuglerund melon dækket af netlignende skurv. Gulligt/laksefarvet frugtkød. Melonen spises naturel eller blendes med fx limejuice og knust is til smoothies.

• Sæson: Maj-august (udl.).

• Opbevaring: I 16-20 dage ved 10-14° og en høj luftfugtighed. Ved stuetemperatur: I 10-14 dage.

• Vitaminer: Meloner indeholder meget vand og meget lidt energi. Der er ca. 27 kalorier pr. 100 g rå melon.

Hyldeblomst: Hylden er en gammel lægeplante. Brug de friske blomster til saft, eller dyp dem i pandekagedej, frituresteg dem, og drys med flormelis. Brug tørrede hyldeblomster til te. Brug de friske blomsterskærme til kryddersnaps. Myg og fluer bryder sig ikke om blomsternes duft.

• Sæson: Få uger, primo juni.

• Opbevaring: Friske blomster skal bruges med det samme. Tørrede blomster holder sig i mange måneder: Hæng blomsterskærmene op med “hovedet” nedad, og lad dem tørre et sted med god luftcirkulation.

Forårsløg: Unge grønne løg, der høstes tidligt. Frisk, sprød og med mild smag af løg.

• Sæson: Maj-okt. (danske).

• Opbevaring:Ved stuetemperatur i 2-3 dage.Ved 0° og høj luftfugtighed: 2-3 uger.

• Vitaminer: Kalium og fibre.

Twitter Print

Mest læste artikler