Grønne hits

Høsten er over os, og butikkerne bugner af farverige og smagfulde fristelser.

Sukkermajs
De første danske majs er en delikatesse; kog kolberne i saltet vand, og server med en smørklat. Prøv også at skære kernerne fra kolben, og rist dem let på panden, eller rør kernerne i en pandekagedej med piskede æggehvider, og server de små majspandekager til en god salat.

  • Sæson: August-oktober (DK).
  • Opbevaring: 4-8 dage ved 0° og høj luftfugtighed. Ca. 2 dage ved stuetemperatur. Blancherede (8 min.) majskolber kan fryses.
  • Vitaminer: A-, B- og C-vitamin, fosfor, magnesium og zink.

Hestebønner
Bælgene kan blive op til 12 cm lange. Spæde bælge kan spises hele. Prøv dem fx letkogte med hakkede løg og en olie/eddikedressing. Spis de storbælgede bønner rå eller letkogte.

  • Sæson: Juli-sept. (DK).
  • Opbevaring: ca. 7 døgn ved 5-6° og høj luftfugtighed. Kan fryses, men de skal blancheres først i kogende vand.
  • Vitaminer: A- og D-vitamin, natrium, protein, folat, fibre.


Hindbær
Delikat og skrøbeligt bær. Spis dem nyplukkede, fx i en yoghurt-smoothie, eller kog dem til syltetøj og saft.

  • Sæson: Juli-august (DK)
  • Opbevaring: Op til 5 døgn ved 0° og høj luftfugtighed. Skyl kun bærrene, hvis det er nødvendigt. Hindbær kan fryses.
  • Vitaminer: Fibre, calcium, jern og folat.

Courgette
Courgetten kan tilberedes på utallige måder. Vend fx tynde skiver af courgetter i lidt mel, og steg dem sprøde i olie. Drys salt på, og anret på en grøn salat. Før anvendelse: Drys salt på den udskårne rå courgette, og lad saltet arbejde i ca. 20 minutter, inden det skylles af igen.

  • Sæson: August-oktober (DK).
  • Opbevaring: 2-3 uger ved 7-10° og høj luftfugtighed.
  • Vitaminer: A-vitamin, calcium, folat og jern.

Blommer
Opal, Reine Claude, Victoria og Kirkes er gode danske sorter, som smager skønt direkte fra træet. Kog dem til grød, marmelade, chutney og saft. Også dejlige i kager og tærter.

  • Sæson: Juli-september. (DK)
  • Opbevaring: Op til 20 døgn ved 0° og høj luftfugtighed. Hold øje med råd, der hurtigt kan sprede sig, hvis blommerne ligger tæt. Udstenede blommer egner sig rigtigt godt til frysning. Sveskeblommer kan tørres i ovnen ved 50° og for åben ovndør.
  • Vitaminer: E-vitamin, fibre og beta-karoten.
Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler