4 genveje til udnyttelse af hele måltidet
Juleboller
Lun risalamanden i microovn til den er fingervarm, rør gæren ud heri (50 g). Tilsæt mel og evt kardemomme og kanel. Ælt dejen godt med mel, indtil den er fast men lidt klistret. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Læg dejen ud på bordet, ælt og form den til boller med mel på hænderne. Bages i ovnen ved 200 grader, til de er gyldenbrune. Smager godt med smør til en kop kaffe.
Jule-restegryde
Til denne ret er der brugt rester af nakkesteg, mandler og tørrede frugter.
Svits nogle løg, gerne med nogle krydderier, som ikke normalt hører til højtiden. Skær nakkestegen i stykker, og smid den i gryden med, hvad du nu har af grøntsager (fx gulerod og grøn peberfrugt i grove tern). Kom tørrede abrikoser, mandler, en lille dåse tomarkoncentrat og noget vand i. Lad det simre, til ris eller pasta er færdigt og jævn det med lidt meljævning.
Tryl farinen blød igen
Den mørke farin, som er blevet hård som sten, kan reddes, hvis hele klodsen lægges i et fad og mikrobølges et minut ad gangen indtil den er blød og til at håndtere.
Brug hele vaniljestangen
I juletiden ser man i rigtig mange opskrifter, at man skal skrabe vanilje stangen for korn, og så smide resten væk. Det er ikke nødvendigt at smide den gode stang i skraldespanden. Se fx gamle opskrifter på vaniljekranse – her bruger man hele stangen fint hakket. Man kan også have et mindre glas i sit viktualieskab med almindeligt sukker, som de “tomme” vaniljestænger stikkes i. Det giver sukkeret en dejlig duft og smag af vanilje, og det kan nu bruges i madlavningen.