Kend dit græskar!

Efteråret er sæson for græskar, og det ikoniske kæmpebær kan bruges til meget mere end at lave uhyggelige halloween-lygter. Bliv klogere på de forskellige græskartyper og, hvad de kan bruges til her!

Græskar er noget de fleste forbinder med halloween eller efterårsdekorationer. Der er dog mange græskartyper, som også er perfekte til madlavning i både det søde og salte køkken!

Her får du en kort introduktion til alt det, græskar kan bruges til, og hvilke typer af græskar du kan benytte i køkkenet.

Indhold:

Kort fakta
Verdens største bær
Uhyggelig god til køkkenet
3 forskellige hovedtyper
5 forskellige græskartyper

Kort fakta:

Bærrets forskellige navne:

Dansk – Græskar

Engelsk – Pumpkin

Latin – Cucurbita

Græskaret har været kultiveret siden 3-4.000 år før vores tidsregning, blandt andet af den amerikanske oprindelige befolkning. De første spor af bærret finder man i Nordamerika og i Mexico, men i dag bliver den dyrket i hele verden.

De sidste år er dyrkningen af græskar også vokset i Danmark – og der er også gode forudoversætninger for at dyrke den hjemme i haven eller i drivhuset.

Verdens største bær

Selvom diskussionen ofte går på, om græskar er en frugt eller grøntsag, er det korrekte svar, at det er et bær. Græskarets udseende trækker ikke associationer til artens slægtninge som blåbær og solbær, men græskar har 6 rækker af olierigefrø, og det gør, at den defineres som et bær. Andre vigtige planter i græskarfamilien er blandt andet agurk, melon og squash.

Til toppen

Uhyggelig god i køkkenet

Græskar er en meget alsidig frugt, og den kan bruges til både salte og søde opskrifter. Mange bruger de mange typer af græskar i bagværk som muffins, kager og brød, ja til og med vafler. Ellers kan den fint bruges til supper, puré, risotto eller ovnbagt som tilbehør til mad. Til tilbehør er græskarkerner meget næringsrige og gode at bruge som snacks eller garniatyre.

På grund af dens tykke skal kan mange forskellige græskar holde sig i månedsvis, hvis de opbevares på et køligt og mørkt sted. Det kan være en fantastisk ingrediens altid at have ved hånden.

Opskrift på verdens lækreste græskar cheesecake
græskar cheesecake
Mad

Opskrift på verdens lækreste græskar cheesecake

Prøv denne lækre opskrift på græskar cheesecake

Opskrift på græskarsnaps
græskarsnaps i glas
Mad

Opskrift på græskarsnaps

Prøv denne opskrift på smagfuld græskarsnaps

Pumpkin pie opskrift
pumpkin pie tærte på skærebræt
Mad

Pumpkin pie opskrift

Prøv denne opskrift på pumpkin pie opskrift

3 forskellige hovedtyper

Det kan være vanskeligt at skelne mellem græskartyperne, siden de ofte er ganske ens i smagen. Af den grund har kokken Søren Staun Petersen i sin bog “Overrask med græskar” kategoriseret græskar i 3 hovedgrupper, adskiller sig ved smagsnuancer og konsistensforskelle. De er som følger:

De grå:

Græskar med grålig skal( undtagen squash-græskar). Typer af græskar som denne, har et højere indhold af tørstoffer, som gør, at de ikke bliver så vandede ved tilberedning. Det gør dem velegnede til bagning, stegning eller mos. Smagen er mere salt og nøddeagtig end andre typer græskar.

Til toppen

De grønne:

Græskartypen med grøn skal. De har et lidt lavere indhold af tørstoffer end andre typer. Her er smagen sødere på grund af et højere sukkerindhold, og de er derfor velegnet til desserter og søde retter.

De orange:

Græskar med orange skal. Den mest kendte i denne grupper er Hokkaido. De har et lavt tørstofindhold, og bliver derfor til en blød puré, hvis den blendes.

Til toppen

5 forskellige græskartyper

Når det kommer til græskartyper skelner man mellem madgræskar og pyntegræskar. Der findes over 700 forskellige græskar sorter i alt. Her går vi igennem de 5 typiske typer, som du ofte kan finde i danske butikker.

Halloween-græskar

halloween græskar
Foto: Getty Images

Måske den mest kendte variant, som man ofte ser brugt til halloween-lygter.

Den falder under kategorien pyntegræskar, men den kan stadig bruges til mad, selv om andre varianter har en bedre konsistens.

Til toppen

Butternut-græskar

Butternut squash på bord
Foto: Getty Images

Typer af græskar som denne, går også under navnet butternut squash eller moskusgræskar. Den kommer fra Sydamerika og er blevet mere populær i Norden i de senere år.

Den er meget alsidig, og den kan bruges til mange forskellige retter. Frugtkødet er orange, sødt og velsmagende.

Til toppen

Hokkaido

hokkadio græskartyper
Typer af græskar, som Hokkaido er kendt for dens smag. Foto: Getty Images

Denne type af græskar er opkaldt efter den Japanske halvø, Hokkaido. Den er særligt god til supper og i asiatiske retter. Det er en meget alsidig græskartype, med en sød og nødeagtig smag.

Til toppen

Blue Ballet græskar

blue ballet græskartyper
Den grå/blå græskartyper er kendt for dens vinterfarve. Foto: Getty Images

Den er af sorten crown prince. Den er god til bagning, suppe og tilbehør. Den er nem at kende på dens blå/grålige farve med frugtkødet, som er orange.

Til toppen

Spaghettisquash

Græskartype som spagettisquas
Græskartyper som denne, er særligt god, som alternativ til pasta. Foto: Getty Images

Den er på størrelse med en butternut squash. Dens skal kan variere mellem råhvid til gul og orange. Frugtkødet kan være gul eller orange.

Den typiske måde at tilberede den på er at bage den. Den kan desuden være et godt og sundt alternativ til spaghetti. Her kan du bage den i oven og herefter udhule den, med en gaffel. Dette giver dig squash spagetti, som minder om det rigtige spaghetti på udseendet.

Til toppen

Kilder: Overrask med græskar af Søren Staun Petersen

Mest læste artikler