Kog risene rigtigt – sådan mindsker du arsen-indholdet

Hvis du koger risene rigtigt, kan du halvere mængden af arsen. Sådan gør du.
kogning af ris

Arsen findes naturligt i undergrunden, hvor det spreder sig til grundvandet. Risplanter er usædvanligt “dygtige” til at optage og lagre arsen, hvilket også betyder, at der er særlige anbefalinger til, hvor ofte man skal spise ris, og hvad man skal have med i sine overvejelser, når det kommer til arsen.

– Når man tænker på arsen, tænker man muligvis på mord i engelske krimiserier. Men det findes slet ikke i så store i ris. Men da arsen på sigt kan øge risikoen for kræft i blandt andet lunger og blære, er det et stof, man bør få så lidt af som muligt, siger Vendela Roos, specialist i toksikologi hos det svenske Livmedelsverket til viivilla.se

Sådan koger du risene korrekt

Kog risene i rigelige mængder vand. Det er det simple trick, der reducerer mængden af arsen.

– Den mest effektive metode til at reducere indholdet af arsen i ris er at koge risene, som du koger pasta. Kog et par liter letsaltet vand, hæld risene i, og kog i den angivne tid. Når risene er færdigkogt, hældes vandet fra, og de kan nu spises, fortæller Vendela Roos.

Gode råd om arsen i ris

  • Små børn bør ikke spise riskiks eller drikke rismælk.
  • Begræns forbruget af ris og risretter (risengrød, risnudler, rissnacks osv.) til fire gange om ugen for børn og seks gange om ugen for voksne.
  • Vælg ikke altid fuldkornsris (fuldkornsris indeholder ofte et højere niveau af arsen end hvide ris).

Mest læste artikler