Konventionel, friland eller øko: Hvilket kyllingebryst dækker dine behov?

Fritgående kylling, ærlig kylling, majskylling, herregårdskylling og økologisk kylling. Ja, en kylling er ikke bare en kylling - og det er ikke altid nemt at gennemskue indpakningernes mange farvestrålende beskrivelser. idenyts ekspert hjælper dig med at forstå forskellene på kølediskens kyllinger, så det bliver lettere for dig at finde frem til netop den kylling, som passer dit behov bedst.

En helt almindelig tur i supermarkedet byder på mange spørgsmål. Skal du købe økologisk eller er det bedre, at kyllingen er mærket med friland – eller at den har spist majs?

I denne artikel forsøger vi, at klæde dig på, til at tage et lidt mere kvalificeret valg, næste gang du stikker hovedet i køledisken.

Øko, friland eller almindelig?

Når kyllingerne ligger side om side i køledisken ser de umiddelbart ens ud, men kyllingerne har haft forskellige liv​​ alt efter, hvilken produktionsform de er vokset op i. 


Går du efter en god pris, økologi, dyrevelfærd eller noget helt andet?

I Danmark deles de danske slagtekyllinger op i:

Kyllingerne, der bruges i de forskellige produktionsformer, er ikke ens, da det faktisk er tre forskellige kylling-racer, vi spiser. Ifølge Landbrug og Fødevarer er det årsagen til, at du måske har bemærket en forskel i smag og konsistens, alt afhængig om det fx er et kyllingebryst fra en konventionel eller økologisk kylling.

Nedenfor kan du se, hvad der kendetegner de tre typer kylling, fordelene og ulemperne, og hvem som vil have glæde af det enkelte produkt.

Konventionelle kyllinger

Alle danske kyllinger, der ligger i køledisken i dit supermarked eller hos din slagter, skal som minimum leve op til kravene for konventionelle kyllinger. Se kravene i faktaboksen.


Kilde: Fødevarestyrelsen.
 

Hvordan kan jeg kende dem i supermarkedet?

Du kan ikke se på pakken, at det er en konventionel kylling, men står der ikke “fritgående” eller “økologisk” på produktet, og er det den billigste variant i køledisken, så stammer den fra konventionel kyllingeproduktion. Det gælder også kyllinger, som sælges med branchens egne mærker, som for eksempel “Gårdkylling” og kylling fra “De danske familiegårde”. Ifølge Fødevarestyrelsen definerer branchen selv, hvilke yderligere specifikke krav, der er til produktionen af disse kyllinger (hvis der er nogen).

Konventionelle kyllinger er produkter som: 

Disse kyllinger har ofte ikke nogen former for dyrevelfærdsmærker. Dog kan du finde produkter, som har et dyrevelfærdsmærke, ofte med den laveste score. Et eksempel er disse to produkter. 


Kylling med Danmarks officielle dyrevelfærdsmærke.


Kylling med Coops dyrevelfærdsmærke.

Kyllingen øverst har Danmarks officielle dyrevelfærdsmærke.

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Kyllingen nederst har Coops dyrevelfærdsmærke.

Et billede, der indeholder meter

Automatisk genereret beskrivelse

Selv om begge produkter kun har et hjerte, så betyder det, at begge kyllinger har haft bedre forhold end slagtekyllinger fra traditionel produktion, siger Fødevarestyrelsen.

Smag og konsistens

Den konventionelle kylling smager og føles i konsistensen, som mange danskere nok vil betegne som den rigtige kyllingesmag og konsistens. Ifølge Landbrug og Fødevarer har den sødere smagsnoter end den fritgående og økologiske kylling, og den har faktisk også noter af karamel.

Den velkendte smag og konsistens skyldes blandt andet racen, og at kyllingen kun er halvt så gammel som frilands- og økologiske kyllinger, når den slagtes.

Dyrevelfærd

Som du kan se i faktaboksen, har de konventionelle kyllinger nogle andre levevilkår end frilands- og økologiske kyllinger. Men generelt for alle danske konventionelle slagtekyllinger er, at de går frit rundt i stalden; ikke i bure, dog ofte i store flokke, da der ikke er krav til flokkens størrelse. Det skriver Landbrug og fødevarer samt Fødevarestyrelsen.

Et kritikpunkt fra blandt andet Dyrenes Beskyttelse er, at man i den konventionelle slagteproduktion anvender slagtekyllingeracen Ross 308, som også kaldes turbokyllingen. Den er avlet til at vokse meget hurtigt på meget kort tid. Den ekstremt hurtige vækst gør, at kyllingens organer og ben ikke kan følge med vægten. Ifølge Dyrenes Beskyttelse lider mange kyllinger derfor i den intensive produktion.

Fordele ved produktet

  • Billig.

  • Tilgængeligheden er stor.

  • For mange har produktet den smag og konsistens, som en kylling skal have.

  • Tilsyneladende mere klimavenlig, da den bruger mindre plads, lever kortere og spiser mindre, skriver Information.

Ulemper ved produktet

  • Den er avlet til at vokse meget hurtigt på meget kort tid, hvilket mange kyllinger ifølge Dyrenes Beskyttelse lider under. 

Hvem kan have glæde af produktet?

Kyllingen er for dig, der ønsker en kylling, som er let at få fat i, er billig, har den velkendte let sødlige kyllingesmag, og som ikke kræver lang tilberedningstid.

 

Økologiske kyllinger

I den økologiske fødevareproduktion er høj dyrevelfærd et vigtigt fokuspunkt, og omdrejningspunktet er, at dyrene lever under så naturlige forhold som muligt.


Kilde: Fødevarestyrelsen.

Hvordan kan jeg kende dem i supermarkedet?

Kyllingerne er mærket med EU’​​s grønne økologilog​o.

EU's økologilogo

​Kødet ​​kan også være mærket med det danske Ø-mærke, hvis det er produceret af en dansk fødevarevirksomhed.

Mange af disse kyllinger vil også ofte have dyrevelfærdsmærker som “Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Eller det officielle danske dyrevelfærdsmærke.

 Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Eller Coops eget dyrevelfærdsmærke.

Et billede, der indeholder meter

Automatisk genereret beskrivelse

 

Smag og konsistens

Økologiske kyllinger smager til forskel fra de to andre kyllingetyper af grønt/majs/citrus. Ifølge Landbrug og Fødevarer har de også en grovere konsistens end konventionelle kyllinger, fordi de har levet længere og også har bevæget sig mere og udenfor. Derfor skal økologisk kyllingebryst også tilberedes i længere tid end et konventionelt kyllingebryst.

Dyrevelfærd

Som du kan se i faktaboksen, har økologiske kyllinger de bedste levevilkår, som kommer tættest på dyrenes naturlige adfærd.

Fordele ved produktet

  • Kyllingen er vokset op under så naturlige forhold som muligt med masser af plads, udeliv og langsom og naturlig vækst

Ulemper ved produktet

  • Prisen. Økologisk produktion er dyrere end konventionel produktion, og det afspejler sig i prisen, som er ca. fire gange så høj som konventionelt kyllingebryst 

  • Tilgængeligheden. Det er ikke alle supermarkeder som fører økologisk kyllingebryst 

  • Tilsyneladende mindre klimavenlig, da kyllingen bruger mere plads, lever længere, og spiser mere Information.

Hvem kan have glæde af produktet?

Kyllingen er for dig, der ønsker en kylling, som er vokset op med høj dyrevelfærd i fokus. Og så er den økologiske kylling et godt valg, hvis du skal lave noget mad, hvor noter af citrus/grønt/majs vil passe godt ind.

 

Frilandskyllinger

Frilandskyllinger stammer fra en konventionel kyllingeproduktion, hvor kyllingen har haft bedre forhold end slagtekyllinger fra traditionel produktion.


Kilde: Fødevarestyrelsen.

Hvordan kan jeg kende dem i supermarkedet?

Kyllingerne er mærket “Frilandskylling”. Mange af disse kyllinger vil også ofte have dyrevelfærdsmærker som “Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.

Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

De kan også have det officielle danske dyrevelfærdsmærke.

 Et billede, der indeholder tekst

Automatisk genereret beskrivelse

Eller Coops eget dyrevelfærdsmærke.

 Et billede, der indeholder meter

Automatisk genereret beskrivelse

Smag og konsistens

Fritgående kyllinger smager anderledes end de to andre typer af kyllinger. Den har nemlig smag af umami/korn. Ifølge Landbrug og Fødevarer har frilandskyllinger også en grovere konsistens end konventionelle kyllinger, da de har levet længere og bevæget sig mere og udenfor. Derfor skal de også tilberedes i længere tid end en konventionel kylling.

Dyrevelfærd

Som du kan se i faktaboksen, er frilandskyllinger langt hen ad vejen vokset op med de samme gode levevilkår som økologiske kyllinger såsom mere plads og adgang til det fri. 

Den primære forskel i deres opvækst er, at økologiske kyllinger skal fodres med økologisk foder, som ikke må være gensplejset, og frilandskyllinger fodres med almindeligt konventionelt foder, som gerne må være gensplejset.

Fordele ved produktet

  • Opvokset med fokus på høj dyrevelfærd.

  • Er billigere end økologisk kyllingebryst. Koster ca. 20 kr. mindre.

Ulemper ved produktet

  • Tilgængeligheden. Det er ikke alle supermarkeder, som har kyllingebryst fra frilandskyllinger.

  • Tilsyneladende mindre klimavenlig, da den bruger mere plads, lever længere, og spiser mere, skriver Information.

Hvem kan have glæde af produktet?

Kyllingen er for dig, som ønsker mere dyrevelfærd end i den traditionelle konventionelle kyllingeproduktion. Og så er frilandskyllingen et godt valg, hvis du skal lave noget mad, hvor umami/korn-smagen vil klæde retten godt.


Billede af Birgitte Mie Hansen.

Læs også artiklen Hvorfor betale over fire gange så meget for en økokylling?

Se også videoen Økologisk kontra Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, hvor Birgitte Mie Hansen forklarer forskellene på opvæksten af de to typer af kyllinger.

Birgitte Mie Hansen, fødevareekspert og klinisk diætist. Stifter af forbrugersitet Fødevareguiden.dk, hvor hun formidler faglig og objektiv viden om fødevarer.  

Mest læste artikler