Lær at spise groft på den sjove måde

I en travl hverdag kan det være svært at tænke sundt. Derfor er gode råd og tip til, hvordan vi på en nem måde alligevel kan gøre indkøb og måltider sunde – på den spændende måde – altid velkomne. Vi har set på to nye bøger.


Burgersalat
Ingredienserne kan serveres hver for sig, så ungerne kan undgå “hade-ting”. Her er aftensmad til fire. Supplér gerne med kapers og oliven.

1½ kg kartofler i både • 1½ l vand • 1 spsk. tørret merian • 1½ tsk. groft salt • 1½ spsk. olivenolie • 125 g kalkunbacon i skiver • 3-4 skiver grovbrød (125 g)

Dressing:
1 dl ketchup • 1 dl yoghurt 2% eller kvark 1% • et nip groft salt og friskkværnet peber

Salat:
1 l fintstrimlet icebergsalat • 1 agurk i tern
• 100 g syltede agurker • 250 g cherrytomater og 1 finthakket rødløg

Kog kartoffelbådene i 3 min. Bland merian, salt og olie med kartoflerne og fordel dem på en plade med bagepapir. Læg baconskiverne ved siden af, og gør plads til brødet. Bag kartofler og bacon midt i ovnen ca. 15 min ved 225°. Riv brødet i små bidder og bag det med de sidste 5 min. Klip bacon i strimler. Rør dressingen sammen og anret evt. salat, kartofler, bacon, grøntsager og brød som vist. Giv dressing til.

Amagertoast
Toast behøver hverken være særlig usunde eller kedelige.

1 skive rugbrød • 1 skive fuldkornstoastbrød
• 1 skive ost ( 30+) • 4 skiver frugtpålæg
Læg de to skiver brød sammen om ost og frugtpålæg. Del evt. toasten diagonalt. Rist toasten i en toastmaskine eller læg madden på en plade med bagepapir, læg også papir og en bageplade ovenpå. Bag ved 200° i ca. 10 min.

Amagertoasten kan også smøres med pesto eller marmelade. En skive hamburgerryg eller skinke er også god i toasten.

Se opskriften på en grovkornet bananaspilt og få gode råd af forfatteren til bogen “Stop spild af mad”.

Grovkornet bananasplitFoto fra bogen Grove løjer
Her er et sjovt bud på et godt mellemmåltid eller snack.

1 skive groft rugbrød • 2 stk. mørk pålægschokolade • ½ banan og 1 spsk. hakkede hasselnødder

Rist rugbrødet, til det er sprødt. Læg pålægschokoladen på, mens brødet er varmt, så den smelter. Flæk bananen, læg den på rugbrødet og drys med nødder.

Smid ikke maden ud

  Foto: Gyldendal
  Anne Marie Fogh har skrevet bogen “Stop spild af mad.

I bogen “Stop spild af mad” får du bud på lækker mad fremstillet af madrester. Her er et par tips fra Anne Marie Fogh, Suhrs Akademi:

  • Køb kun det ind, som du ved, du spiser.
  • Skeln mellem indkøb til hverdag og weekend.
  • Hold en “forrådsuge” en gang hvert halve år eller en gang i kvartalet, hvor du skal besvare udfordringen “sammensæt ugens menu ud fra indholdet i fryseren og kolonialskabet”.
  • Tjek også holdbarheden af de forskellige råvarer, du fryser ned – intet bliver bedre af at blive frosset.


Bogen er udgivet på forlaget Gyldendal og koster 250 kr.

Twitter Print

Mest læste artikler