Hjemmelavede lækkerier

Man kan næsten høre englene synge, når man smager på de lækre ting, der forsøder julemåneden.

Nødder i gløggsirup (6-8 pers.):
150 g sukker
2 dl rødvin
1⁄2 dl appelsinsaft
1 strimmel appelsinskal
1 stang kanel
8 nelliker
4 kardemommekapsler
300 g mandler og nødder

Sådan gør du:
Bring sukker, rødvin, appelsinsaft, appelsinskal og krydderier i kog, og lad massen koge, til konsistensen er som tynd sirup. Rist mandler og nødder på en varm pande.

Gnid skallerne af i et viskestykke. Kom mandler og nødder i et glas, og hæld den siede sirup over. Lad dem trække, til siruppen er helt kold. Server gløgg-siruppen til ost eller is.

Mørbrad med frugter (4 pers.):
1 kg kartofler
100 g flødeost
75 g svesker uden sten
1-2 svinemørbrad
olie eller smør til bruning
salt, peber
3 rødløg
100 g soltørrede abrikoser
75 g svesker uden sten
2 spsk. soltørrede tranebær
1 stang kanel
6 nelliker
1-2 stjerneanis
1 dl tør hvidvin
1 dl appelsinsaft
1⁄4 liter bouillon
majsstivelse


Sådan gør du:
Brun svinemørbraden i olie eller smør på alle sider, og krydr med salt og peber. Tilsæt rødløg i både, halve abrikoser, svesker, tranebær, krydderier, hvidvin, appelsinsaft og bouillon. Bring det i kog, og lad det simre ca. 15 min.

Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem møre i usaltet vand i ca. 20 min. Tag kødet op, og hold det varmt. Jævn saucen med en anelse majsstivelse rørt ud i koldt vand, og smag til med salt og peber.

Hæld vandet fra kartoflerne, og mos dem godt. Rør kartoffelmosen sammen med flødeost og hakkede svesker, og smag til med salt og peber. Skær kødet i lidt tykke skiver, og hæld saucen over. Server med kartoffelmos.

Se opskrifter på bruschetta og laksepakker på næste side.
#br

Æble-pære bruschetta (4 pers.):
4 skiver brød
1-2 æbler
1-2 pærer
4 tsk. kanelsukker

Sådan gør du:
Skyl frugterne og tør dem. Fjern kernehuset med et udstiksjern. Skær æblerne og pærerne i meget tynde skiver, og fordel dem på brødskiverne. Drys med kanelsukker, og gratiner brødene i ovnen ved 250º, til sukkeret er karamelliseret.

Pas på, de kan nemt brænde på!

Server straks som en nem og lækker lille snack til f.eks. et glas varm gløgg eller Vin Chaud.

Laksepakker med akvavitcreme
(4 pers.):
2 porrer
4 laksefileter
salt, peber
citronsaft
4 plader filodej
smeltet smør

Akvavitcreme
1 lille bæger cremefraiche 18%
1⁄2 tsk. kommen
1⁄4 dl hk. dild
1-2 spsk. akvavit f.eks. rød Aalborg, dildsnaps eller julesnaps
salt og peber

Sådan gør du:
Rør cremefraiche, kommen, hakket dild og akvavit sammen. Lad cremen trække i mindst 30 min. i køleskabet, og smag evt. til med ekstra akvavit, salt og peber.

Halver porrerne på langs. Brug de yderste blade, 8 i alt, og blancher dem et kort øjeblik i kogende vand. Halver fileterne. Læg en halv filet på et porreblad, og pak bladet rundt om. Svøb et ekstra porreblad omkring laksen, så den er helt pakket ind.

Læg filopladen dobbelt på bagepapir, og placer laksepakken midt på dejen. Pak filodejen omkring laksen, og hold den sammen med en porrestrimmel.

Pensl pakkerne med smeltet smør, og bag dem ved 200º i ca. 15 min. Server cremen til.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler