Middag uden stress

Overrask vennerne med en 3-retters menu – uden at du bliver stresset. Det tager højst 1 time at lave menuen

Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 1, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Flanksteak med peberskum
(4 pers.)
Foto: Marianne BjerreIngredienser:
1 kg rodfrugter; pastinak, persillerod, rødbede, gulerod, jordskok, majroe, kålrabi
1 helt hvidløg
Ca. 4 spsk. olivenolie
Timian og rosmarin
Salt, peber og hakket persille.
3⁄4 kg okse- eller kalveflanksteak
4 spsk. olivenolie

Peberskum:
2 spsk. olivenolie
1 rød peber i tern
1 hakket løg
1 dl tør hvidvin
11⁄2 dl kalvebouillon
100 g mascarpone

Skær de skrællede rodfrugter i mindre stykker, hvidløget i fed. Kom delene i et ovnfast fad, dryp med olivenolie, og drys med krydderurter, salt og peber. Bag grønsagerne i ca. 30 min. ved 210°.
Til peberskummet steges peberfrugt og løg i olie i ca. 5 min., uden at det tager farve. Tilsæt hvidvin og bouillon og lad det simre i 10 min. Tilsæt mascarpone og blend saucen. Smag til med salt og peber.
Steg flanksteaken i 4-6 min. på hver side afhængigt af tykkelse, og krydr med salt og peber. Lad kødet hvile lidt, inden det skæres i skiver og serveres med persilledryssede rodfrugter samt peberskum.

Spansk kylling
(4 pers.) Foto: Marianne BjerreIngredienser:
4 kyllingefileter
4 timiankviste
20 tynde skiver chorizo
4 spsk. olivenolie
11⁄2 dl tør sherry eller hvidvin
100 g blandede oliven
6 appelsiner
100 g manchego-ost
1 stor håndfuld rucola
Salt, peber

Bank kyllingefileterne fladere, læg en timiankvist på hver, og dæk kødet med chorizo.
Brun kyllingefileterne i 2 min. på hver side i olien. Tilsæt sherry, og lad simre i 5 min., til kødet er stegt. Smag til med salt og peber.
Skræl appelsinerne, fjern de hvide hinder, og skær frugten i skiver.
Bland med oliven, ost i flager og rucola.

Chokolade espres
(4 pers.) Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1⁄4 dl stærk kaffe gerne espresso
4 skiver fugtig Chokoladekage eller brownie
1 l chokoladeis.
1⁄2 dl piskefløde
100 g mørk chokolade

Til desserten kan du bage en fugtig chokoladekage eller købe en færdig. Kom kaffe, fløde og chokolade i en tykbundet gryde, og varm forsigtigt massen op, til fløde og kaffe er varm og chokoladen lige er smeltet.
Du kan evt. vælge at smelte over vandbad.
Læg en stor kugle is på hvert stykke kage, og dryp chokoladesaucen hen over. Servér straks.

Lynstegte rejer i hvidløg
(4 pers.) Foto: Marianne BjerreIngredienser:
400 g thai-rejer
3 fed hvidløg i skiver
2 spsk. olivenolie
250 g cherrytomater
1 spsk. citronsaft
Salt, peber og hakket persille

Til denne forret skal du vælge de halvstore rejer, som ofte kan købes frosne. Begynd med at flække rejerne til halespidsen med en skarp kniv. Steg de flækkede rejer i olivenolie og finthakket hvidløg i ca. 2 min. Tilsæt modne cherrytomater, og steg videre i endnu 1-2 min. Dryp retten med citronsaft, og krydr med salt og peber.
Lige før servering drysses med hakket persille.

Mest læste artikler