Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for hele familien

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre forsøger at jonglere arbejde med børnepasning. En helt oplagt aktivitet er at få børnene med i køkkenet. Her får du tips til, hvordan børnene også kan hjælpe til med at få mad på bordet, samt en lækker opskrift op chicken tikka masala. 

Lukkede institutioner, skoler og arbejdspladser. Lige nu er tidskabalen ved at styrte sammen for mange forældre, der både skal finde på aktiviteter til børnene, samtidig med at de balancerer hjemmearbejde eller hverdagen som en del af hele Danmarks beredskab. En oplagt anledning til at få børnene med i køkkenet. 

Det er en sjov og lærerig aktivitet for børn i alle aldre, der både hjælper dig med at nå i mål med aftensmaden og at holde dem beskæftiget, når iPad’en og legetøjet bliver for kedeligt. De store børn kan nemlig sagtens stå for at få aftensmad på bordet til hele familien.

Put læring ind i madlavningen

Madlavning kan også bruges som en pause fra børnenes skoleundervisningen ved i stedet at bringe læringen ud i køkkenet. Indlæring og madlavning nemlig hånd i hånd. I køkkenet vil barnet lære om at regne, læse og få en bedre forståelse for mad gennem leg og praksis.

Her får du 5 gode råd til at få børnene med i køkkenet under nedlukningen.

 1. Giv børnene medbestemmelse og ansvar
  Giv børnene motivation til madlavningen ved at lade dem bestemme, hvilken ret I skal lave. Lad dem fx bladre kogebøger igennem eller lede efter opskrifter online.

 2. Sæt benspænd op
  Giv eksempelvis børnene den opgave, at retten mindst skal indeholde to grøntsager, og lad dem bestemme, hvilke grøntsager det skal være.

 3. Accepter køkkenkaos
  Slip kontrollen og lad børnene bestemme, hvad der skal laves, og hvordan det skal gøres. Måske bliver det ikke lige præcis, som du selv ville have gjort det, men det giver dem en stolthed omkring måltidet – og forhåbentlig lysten til at være med igen en anden dag.

 4. Giv de sjove opgaver videre
  Hjælp børnene med madlavningen ved at tage de ’sure’ tjanser som fx kartoffelskrælning og opvask, så de i stedet kan fokusere på at smage kødsovsen til eller rulle pizzadejen.

 5. Bag kager
  Børn elsker kage – alt fra chokoladekage til pandekager. Husk, at der også skal være plads til det søde køkken, hvor de lærer at slå æg ud og pynte med glasur. 

Chicken tikka masalaKarolines Køkken

Chicken tikka masala – en god ret til hygge i køkkenet

Chicken tikka masala er en indisk kyllingeret med masser af skønne krydderier. Denne version af chicken tikka masala er med frisk ingefær og gurkemeje.

Det skal du bruge

Marineret kylling
1 dl Cheasy ® skyr naturel
3 små, knuste fed hvidløg
1 spsk fintrevet frisk ingefær
1 tsk garam masala
250 g kyllingefilet i mundrette stykker

Sauce
10 g smør
1 spsk fintrevet frisk gurkemejerod
1 finthakket zittauerløg (ca. 100 g)
2 spsk koncentreret tomatpuré
3 spsk finthakkede salte cashewnødder
2½ dl Cheasy ® til madlavning 4%
1½ tsk groft salt
1 spsk grofthakkede salte cashewnødder
½ tsk tørrede chiliflager

Tilbehør
100 g ris, fx brune ris, parboiled – koges
salat af 200 g fintsnittet spidskål og
1 syrligt æble i små tern (ca. 100 g)

Sådan gør du

Marineret kylling
Rør skyr, hvidløg, ingefær og garam masala sammen og kom marinaden i en frysepose. Kom kyllingestykkerne heri og lad dem marinere i køleskabet i mindst ½ time – gerne længere. Fordel kylling og marinade i et lille ovnfast fad og bag midt i ovnen.

Sauce
Kom smør og gurkemeje i en kold pande. Skru op til kraftig varme og rør i blandingen til smørret er smeltet. Svits løg, tomatpuré og cashewnødder i gurkemejesmørrret i ca. 1 min. Tilsæt Cheasy 4%, salt og kyllingestykker. Varm saucen igennem og smag til. Drys med cashewnødder og chiliflager og server med kogte ris og spidskålssalat.

Bagetid
Ca. 15 min. ved 225° – traditionel ovn.

Tip: Brug handsker når du river gurkemeje – det farver meget.

Opskriften er fra Karolines Køkken

Mest læste artikler