Overnight Oats

Natten-over havregrød smager godt - og så er det nemt at lave.

Foto: Getty Images

Natten over – havregrød

De travle morgener inden arbejde byder sjældent på tid i køkkenet. Det kan derfor være svært at finde tiden til en sund og nærende morgenmad, hvorfor morgenmaden til tider bliver meget simpel eller helt springes over. Men hvorfor ikke forberede en sundt og nærende måltid aftenen forinden, så det blot er, at stå op og nyde det? Her er natten over-havregrød et god eksempel.
Twitter Print

Det er et gammelt trick at lægge havregryn i blød natten over, så der står en sund og fiberrig morgenmad og venter, når vækkeuret ringer – Bircher mysli er klassikeren, og natten over-grød er den trendy udgave. Opskriften er super simpel med grovvalsede havregryn, omegafyldte frø og mandler med skind – de sidste bliver bløde og store, mens de suger appelsinjuice og kombucha (eller vand) til sig. Resultatet er saftigt og mildt og parat til at blive sødet med lidt frugt.

Opskriften stammer fra bogen “Spis bedre – med River Cottage”, hvor bogen meget enkelt hjælper dig til “at spise bedre” gennem 7 veje til en ny kost. Bogen byder på over 100 simple opskrifter der hverken går kompromis med kvalitet og eller sundhed. 

Skribenten Hugh Fearnley-Whittingstall anbefaler fra egen erfaring, at tilføje en håndfuld rosiner (som også kan ligge i blød med havregrynene) eller et revet æble – måske endda begge dele…Han tilføjer endvidere, at hvis du bruger chia-og/eller hørfrø, får retten en karakteristisk, lidt ‘fedtet’ som ikke alle er vilde med – men det er han bestemt!

Hugh Fearnley-Whittingstall’s opskrift på natten over-grød får du her:

Det skal du bruge til 4 personer:

  • 120 gr. (7-8 spsk) grov- eller finvalsede havregryn
  • 1 stor håndfuld (30 gr) blandede nødder og frø, f.eks. mandler, græskar- og solsikkekerner, birkes, hør- og chiafrø
  • Saften fra 1 stor eller 2 små appelsiner 
  • 1 lille glas (1,5 dl) kombucha eller vand

Til servering:

  • 1 håndfuld rosiner, hakkede tørrede abrikoser eller anden tørret frugt (eventuelt lagt i blød med havregrynene) og/eller 1 håndfuld bær, en skiveskåret lille banan eller et æble, hakket eller groftrevet-
  • 1-2 store spsk yoghurt naturel eller kefir (valgfrit)
  • Ristede boghvedegryn (valgfrit)

Sådan gør du:

  1. Bland havregryn, nødder og frø i en dyb tallerken og tilsæt eventuelt tørret frugt. Tilsæt appelsinsaft og kombucha eller vand. Rør rundt.
  2. Læg låg på tallerkenen og stil den i køleskabet eller på et koldt sted 6-8 timer eller natten over. Tag gerne grøden ud af køleskabet, en halv time inden den skal spises så den ikke er iskold. 
  3. Server med din yndlingsfrugt. Du kan også tilsætte en skefuld yoghurt eller kefir og tilføre knas med et drys ristede boghvedegryn. 

Bogen: Spis bedre med River Cottage udkommer den 31. marts 2021 på forlaget Strandberg Publishing

Twitter Print

Mest læste artikler