Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 6, 2005 Fotos: Marianne Bjerre
Kalkunsaltimbocca (4 pers.) Fordel salviebladene på schnitzlerne, og læg en skive skinke oven på. Hold den evt. på plads med en kødnål, og krydr med salt og peber. Grill eller steg schnitzlerne i ca. 3 min. på hver side afhængigt af tykkelse.
Dryp med olivenolie samt balsamico, og server med salat samt pasta eller kartofler.
Tip: Du kan også lave saltimboca med kyllingesteak, skinkeschnitzler, svinemørbrad eller kalveschnitzler. Salvie kan erstattes af basilikum, og den lufttørret skinke af fx chorizo. Mulighederne for variation er mange.
Ingredienser: 4 kalkunschnitzler 8 salvieblade 4 skiver lufttørret skinke, salt og peber 4 tsk. olivenolie 4 tsk. balsamico
Pastasalat med vrinsk (4 pers.) Kog pastaen som anvist. Varm olivenolien op, tilsæt peber, hvidløg samt krydderurter, og svits det kort. Vend den friskkogte pasta i krydderolien, smag til med salt, og kom oliven samt smuldret feta ved. Server straks med lunt brød.
Ingredienser: 400 g tørret båndpasta eller 500 g frisk. olivenolie til stegning peberblanding 1 fed knust hvidløg 2-3 håndfulde hakkede krydderurter fx persille, timian og oregano 100 g sorte oliven 150 g feta
Krydret salat (4 pers.) Kog æggene i ca. 7 min., og skyl godt i koldt vand. Afkøl, pil og halver dem. Bland salatblade, ærter eller hestebønner og masser af plukkede krydderurter. Drys salaten med croutoner, og læg æggene ved. Pisk hvidvinseddike, dijonsennep og olivenolie sammen. Smag dressingen til med salt og peber, og hæld den hen over salaten lige inden servering.
Ingredienser: 6-8 æg 2 dl ærter eller friske, blancherede hestebønner forskellige salater masser af friske krydderurter fx kørvel, dild, løvstikke, koriander, basilikum, persille 100 g croutoner 1⁄4 dl hvidvinseddike 1⁄2 tsk. dijonsennep 1⁄2 dl olivenolie salt og peber
Havkat med persilleolie (4 pers.) Til persilleolien blendes olivenolie, hvidløg og persille og smages til med salt og peber. Skær peberfrugter i brede strimler og squash i skiver. Pensl dem med olivenolie, og grill dem i 4-5 min. Dup fisken tør, og pensl den med olivenolie. Krydr fisken med salt og peber og grill den i ca. 3 min. på hver side. Dryp grønsagerne med vineddike, og krydr med salt og peber. Server persilleolien til såvel stegt fisk som grønsager.
Tip: Brug resten af persilleolien til en gang pasta med parmesan, eller smør boller med olien, og læg dem sammen om salat, frisk mozzarella, tomat og lidt parmaskinke.
Ingredienser: 4 store fileter af havkat eller anden fast fisk olivenolie til grillning salt og peber 1 dl olivenolie 3 fed hvidløg, 1 stor håndfuld bredbladet persille salt og peber 4 peberfrugter 2 squash lidt olivenolie 1⁄4 dl sherry vineddike eller anden vineddike