Syltning af friske grøntsager – 5 nemme opskrifter
Hæld sensommerens store udvalg af friske grønsager på glas - rødbeder, lime-citron pickles, grønne tomater, grøntsagspickles, blommechutney. Få 5 lækre opskrifter her.
Sørg for, at råvarerne er friske og af bedste kvalitet. Og rengør sylteglassene omhyggeligt, og skyl dem i Atamon.
1. Syltede små hele rødbeder
1 kg små rødbeder
3/4 l eddike
300 g sukker
4 hele nelliker
2-3 skiver peberrod
Atamon
Sådan gør du (syltede rødbeder)
Vask rødbederne grundigt, og kog dem ca. 20 min. i letsaltet vand – afhængigt af størrelse. Skyl straks rødbederne i iskoldt vand, og gnub skallen af. Bring eddiken i kog, og tilsæt sukker og nelliker. Kom rødbederne i et glas skyllet i Atamon sammen med peberroden, hæld den kogende lage over, og luk glasset.
2. Lime-citron-pickles
Smager forrygende til indisk mad – karryretter og de fleste gryderetter.
4 lime, helst økologiske
2 citroner, helst økologiske
60 g salt
1 spsk. sennepskorn
1 tsk. fennikelfrø
2 stjerneanis
3 tørrede chilier
200 g rørsukker
1 spsk. stødt ingefær
3/4 dl vand
Atamon
Sådan gør du (lime-citron-pickles)
Skær limefrugterne i kvarte og citronerne i både, og kom dem i en skål. Drys med salt, og lad det trække i 24 timer. Rist sennepsfrø, fennikelfrø, stjerneanis og chili i en tør sautérpande eller gryde, til kornene begynder at poppe.
Tag panden af varmen, tilsæt den afdryppede saft fra citrusfrugterne, sukker, ingefær og vand, og kog 2 min., til sukkeret er opløst. Kom lime og citron i et sylteglas skyllet i Atamon, og hæld lagen over, så frugterne er dækket. Luk glasset, og opbevar frugterne mindst 4 uger i køleskab, før de spises.
3. Syltede grønne tomater
Smager skønt til stegte kødretter – eller en stegt rødspætte.
1 kg grønne umodne tomater
salt
3/4 l vand
3/4 l eddike
Kogelage
1/2 l hvidvinseddike
600 g sukker
1 stang vanilje
1 stang kanel
2 tørrede chilier
Sådan sylter du grønne tomater
Skyl tomaterne, og skær stilken væk. Gnid derefter tomaterne med salt, og lad dem trække et døgn ved stuetemperatur. Tør saltet af tomaterne, og kog dem ca. 3 min. i vand og eddikeblandingen. Tag tomaterne op, og skyl dem straks i koldt vand. Bring eddike, sukker og krydderier i kog, tilsæt tomaterne, og lad dem koge ca. 5 min. Skyl sylteglasset i Atamon, fyld det med tomaterne og kogelagen, og luk til.
Lækker til fx oksebryst, roastbeef og smørrebrød, eller du kan bruge den finthakket til remoulade.
200 g blomkål
200 g gulerod
1 00 g skalotteløg
200 g små tomater
200 g grønne bønner
Saltlage:
1 l vand
125 g salt
Kogelage
1 l eddike
375 g sukker
1 brev Melatin syltekrydderi
2 tsk. karry
1 tsk. gurkemeje
Atamon
Sådan gør du (Grønsagspickles med karry)
Rens grønsagerne, og skær dem i mindre stykker, og pil skalotteløgene. Bring vand og salt i kog, og køl af. Hæld saltlagen over grønsagerne, og lad dem trække natten over. Bring eddiken i kog, tilsæt sukker og krydderier, og lad lagen koge et par minutter.
Tag grønsagerne op, og kassér saltlagen. Blanchér grønsagerne et par minutter i kogelagen – tomaterne skal dog først i til sidst, de skal højst have nogle sekunder. Skyl grønsagerne i koldt vand, og kom dem i Atamonskyllede sylteglas. Sæt kogelagen til afkøling, og hæld den over grønsagerne, når den er helt kold. Luk til.
5. Blommechutney
Perfekt til vinterens gryderetter.
1 kg blommer
350 g rørsukker
1/4 l hvidvinseddike
100 g rosiner
skallen af
1/2 citron
2 fed hvidløg
30 g frisk ingefær
1 løg
25 g salt
1 tørret chili
Atamon
Sådan laver du blommechutney
Skær blommerne i mindre stykker, og hak citronskal, hvidløg, ingefær og løg fint. Kom det hele i en gryde, tilsæt sukker, eddike, rosiner og chili, og bring det langsomt i kog. Lad chutneyen koge ca. 1 1/2 time, til den begynder at tykne, hæld den på glas skyllet i Atamon, og luk til.
3 gode syltetips
Opbevar de syltede ting et tørt, mørkt og køligt sted.
Hvis tingene begynder at gære en lille smule, kan du redde dem med et opkog og derefter hælde dem tilbage på rengjorte glas.
Kommer der mugangreb, bør de syltede ting kasseres.