Nu kan du plukke ramsløg i skoven

Ramsløg er en delikat krydderurt, som vokser frit i den danske skovbund. Men vær forsigtig, da ramsløget kan forveksles med andre giftige planter.

Ramsløget er en af de krydderurter, som frit kan plukkes fra den danske natur. Ramsløget vokser primært i kystnære løvskove, lunde og småkrat, og trives bedst i fugtig og blød jord.

Allerede i slut februar og start marts kan du plukke og bruge ramsløget i køkkenet.

I visse områder i Danmark spreder ramsløget sig så kraftigt, at planten næsten betragtes som ukrudt. Så chancerne for at få en god høst med hjem, er store.

Ramsløg: En velsmagende grøntsag

Ramsløget er en løgplante, der nemt kendes på dens lange smalle løg og langstilkede grønne blade.

I dag er ramsløget meget udbredt og dyrkes i store dele af Europa. Mange har forelsket sig i grønsagens mange kvaliteter – for foruden ramsløgets karakterisktiske smag, har den et meget højt c-vitaminindhold, og indeholder stoffer, der virker antibiotisk og styrker immunforsvaret.

Størstedelen af smagen og kraften sidder i ramsløgets unge blade, men du kan sagtens bruge hele planten i køkkenet.

Ramsløg kan forveksles med andre giftige planter

Ramsløget har ingen specielle kendetegn før blomsteringen begynder, og mange forveksler også høsttidløs og liljekonval med ramsløget, hvilket kan være risikabelt.

Høsttidløs er en meget giftig plante, som ved indtagelse kan forvolde store skader. I Tyskland har forvekslingen desværre resulteret i mange skader og hele seks dødsfald. Høsttidløs er ikke så udbredt i Danmark, men du skal stadig være varsom.

Du kan også forveksle liljekonval med ramsløg. Liljekonvalen vokser mange steder i Danmark, men er ikke så lige så giftig, som høsttidløs – den kan dog forvolde mange smerter i maveregionen.

Men lad dig ikke skræmme! Du kan altid kende ramsløget ved bladenes stærke duft af hvidløg. Er du dog i tvivl, skal du ikke plukke planten.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler