Bao med svinekød – 12 stk.
Ingredienser
Bao:
- 20 g gær
- 2 dl danskvand – stuetemperatur
- 3 spsk sukker
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk bagepulver
- 3 spsk smagsneutral olie
- 410 g hvedemel
- olie- eller smørspray
Chilimayo:
- 1 M/L æg
- 1 tsk sød sennep
- 1 tsk æblecider-eddike
- 2,5 dl smagsneutral olie
- 2 fed hvidløg
- 2 røde chilier
- citronsaft
- salt
Coleslaw:
- 1/2 spidskål
- 2 gulerødder
- citronsaft
- salt
- peber
Kød:
- 1 svinemørbrad
- 3 x 1 cm ingefær
- 3 fed hvidløg
- 1 dl Maggi Arome
- 60 ml vand
- 120 ml brun farin
- 2 spsk sesamfrø
- smagsneutral olie til stegning
- 2 spsk majsstivelse
Fremgangsmåde
- Smuldr gæren i en røreskål, og hæld danskvandet over. Lad det stå i 1 minut, før sukker, salt, bagepulver og olie tilføjes. Rør godt i blandingen. Kom mel i, lad røremaskinen samle dejen, og herefter køres dejen i nogle minutter. Læg et viskestykke over, og lad dejen hæve i 1 time.
- Imens dejen hæver, laves chilimayonnaisen.
- Der skal bruges et højt glas, der passer til en stavblender. Kom det hele æg i, drys godt med salt over blommen,
og tilføj sød sennep og æblecidereddike. Hæld forsigtigt olien i, og herefter skal der blendes. Start i bunden med
stavblenderen, og kør herefter langsomt op, så du får en tyk mayonnaise. Så tilføjes groft hakket hvidløg og chili,
og der blendes godt igen. Smag mayonnaisen til med evt. mere salt og citronsaft. - Så til coleslaw. Snit spidskålen i tynde strimler, og riv gulerødderne groft. Rør det hele sammen med salt, peber
og godt med citronsaft – den må gerne smage lidt syrligt. - Når dejen har hvilet i en time, tages den ud på bordet. Den må gerne være en smule klisteret, men ikke mere,
end at dejen kan slippe hænderne, når den æltes lidt – hvis den er for klisteret, kan du ælte en smule mel i. Del
dejen i 12 portioner, og stram hver portion op til en lille bolle. - Læg et stykke bagepapir på bordet.
- Spray lidt fedtstof på bordet, og rul en bolle ud til cirka 12 cm i diameter. Spray lidt fedtstof over, fold den over til en halvmåne, og giv den et par forsigtige tryk med hånden, så den bliver lidt fladere. Læg halvmånen over på bagepapiret, og gentag med de andre 11 boller.
- Klip bagepapiret rundt om hver bao, og placér det antal bao, der kan være på det element, der dampes med. Jeg
anbefaler en bambusdamper. Jeg damper i 3 lag, så jeg har 3 kurve og et låg øverst. Der var plads til alle 12 bao
på den måde med 4 på hvert lag. - Lad baoerne hæve i 30 minutter, før de dampes i 14-20 minutter – tiden afhænger af størrelse, og hvad de dampes i. Bruges en bambusdamper, tages den af varmen, når baoerne er færdige. Lad dem køle i 10 minutter med låget på, før de serveres.
- Imens baoerne efterhæver, damper og køler, klares kødet. Skær svinemørbraden i mindre tern. Riv ingefær og hvidløg, og rør med Maggi, vand og brun farin.
- På en tør pande ristes sesamfrøene gyldne og fjernes herefter. På samme pande tilføjes olie, og kødet steges ved høj varme. Fjern herefter kødet, og kom saucemikset på. Få det til at simre, og rør imens majsstivelse med lidt
vand, så den opløses helt. - Hæld majsstivelse i saucen, og rør godt. Den vil tykne, som saucen simrer, og der røres. Tag panden af varmen, og rør kød og sesamfrø i. Så er det blot at bygge bao op med coleslaw, chilimayo og svinekød. Velbekomme.
Tips:
- Spray med fedtstof er klart nemmest at bruge, så der ikke kommer for meget olie på bordet og dejen.
- Bao kan laves dagen før og opbevares i en lukket pose eller fryses ned og gemmes til en anden dag. Når de skal nydes, skal de tøs op og så blot lunes i damperen i 2 minutter.
Vind bogen ‘Hyggemad’
Opskriften er fra kogebogen ‘Hyggemad – mad til de gode stunder’ af Julia Ring Olsen, kvinden bag onekitchenblog.com og Instagramprofilen Onekitchen.
Du kan vinde et eksemplar af bogen (værdi 250 kr.) lige her