Opskrift: Butter chicken med svampe

Denne opskrift på butter chicken er en sikker vinder, når gæster kommer på besøg.

Butter chicken

Butter chicken er en ret, hvis sanselighed starter allerede i køkkenet.

Alle de tørrede krydderier til garam masalaen, som ristes. Derefter stødes i morteren. Gheen, som bruser i gryden. Boblerne, som sprænges og så blandes med krydderierne. Tomatpureen.

Duften er overvældende. Lydene er omsluttende. Butter chicken er en oplagt ret at tilberede sammen med sine gæster.

8 personer | 2 timer

Ingredienser

Sovsebasen:

  • 1⁄2 dl olie
  • 5 fed hvidløg
  • 2 piri piri­chili (udelades, hvis du ikke vil have det for stærkt)
  • 2 friske røde chilier
  • 4 løg
  • 2 spsk ingefær

Garam masalaen

  • 5 spsk spidskommen
  • 3 spsk korianderfrø
  • 1⁄2 spsk kardemomme
  • 1⁄2 spsk sort peber
  • 1⁄2 spsk fennikelfrø
  • 2 stjerneanis
  • 1 tsk nellike
  • 1 kanelstang
  • 3 laurbærblade
  • 1⁄4 muskatnød

Sovsen

  • 100 g ghee (eller smør)
  • 1 glas tomatpassata (ca. 800 ml)
  • 1⁄2 l fløde 38 %
  • 1 dl hønsefond (eller alminde­ligt vand)
  • 100 g smør
  • 500 g ’Chicken of the woods’ svovlporresvamp (kan erstattes med kejserhat eller portobello)

Fremgangsmåde

Sovsebasen

  1. Skær ingredienserne i mindre stykker, og kom dem op i en blender.
  2. Kør blenderen ved høj hastighed, indtil det er blevet til en homogen masse.

Garam masalaen

  1. Kom alle ingredienserne, på nær muskatnød, i en tør pande, og varm op ved middel varme i ca. 5 minutter under jævnlig om­ røring, indtil der dufter kraftigt. Krydderierne må ikke brænde på.
  2. Riv muskatnødden ned i en morter eller en lille blender.
  3. Kom de ristede krydderier i morteren, og stød (eller blend) dem, indtil det bliver til et pulver.

Sovsen

  1. Kom gheen i en stor gryde, og varm op ved middelhøj varme.
  2. Hæld sovsebasen i gheen, og lad det simre i ca. 10 minutter un­der omrøring.
  3. Tilsæt krydderiblandingen og tomatpureen, og steg i yderli­gere 5 minutter under omrøring.
  4. Tilsæt tomatpassataen og hønsefonden, og lad retten simre i 1 time under låg.
  5. Skær svampene i stykker på ca. 2 x 2 cm, kom dem i gryden, og lad dem simre i yderligere 15 minutter.
  6. Rør fløden og smørret i gryden, og smag til med salt og peber.

Servering

Server evt. retten med kogte ris, naanbrød og raita.

Kogebogen Grøntsager

Grøntsager
Af Anders Kvorning, Theis Bothmann og Malte Gaarde Meyenburg
Muusmann Forlag
276 sider

Mest læste artikler