Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.
Du kender sikkert til dunhammeren, der vokser i sumpe og ved damme og søer, men vidste du, at den er spiselig og faktisk smager rigtig godt? Dunhammeren smager som en blanding af agurk, majs og asparges, og så ligner den lidt en hvid asparges eller det hvide på en renset porre.
Du kan selv smage efter med denne opskrift på lækker, dampet dunhammer med hollandaisesauce og urter.
Det skal du bruge
- 6-10 dunhammere
Sådan gør du
- Skær de grønne lag af, så du kommer ind til kernen. Du skal sidde tilbage med en kerne på 15 cm’s længde og 1,5 cm i diameter.
- Blancher de trimmede kerner 2-3 minutter i kogende saltet vand. Tag dem op af vandet og server dem straks.
Korianderhollandaise – det skal du bruge
- 3 æggeblommer
- 1 skalotteløg, finthakket 1 dl æbleeddike
- 1 dl tør hvidvin
- 150 g smør
- 1⁄2 tsk korianderfrø, knuste
Du kan også bruge andre vilde vækster i stedet for korianderfrø i saucen. Hvis du vil have et pift til saucen, kan du også bruge lidt chilipulver eller lidt grøn Tabasco.
Sådan gør du
- Bring eddike, vin og løg i kog. Tilsæt knuste korianderfrø.
- Lad væsken koge ind til det halve, og tag så gryden af varmen. Lad væsken køle af nogle sekunder.
- Hæld den derpå i æggene lidt ad gangen under støt piskning, til saucen er jævn.
- Tilsæt det smeltede og stadig varme smør i en tynd stråle under fortsat piskning.
- Varm saucen op igen, til den er tyknet og har en temperatur på mindst 50 grader (og højst 65 grader).
Ristede løg – det skal du bruge
- 5-6 skalotteløg
- 6 dl solsikkeolie salt
Sådan gør du
- Skræl skalotteløgene og skær dem i ensartede ringe på 1-2 mm. Kom løgene i en gryde sammen med solsikkeolien, og skru helt op for kogepladen.
- Stil en si og en bageplade med køkkenrulle parat. Rør jævnligt i løgene, så de steges jævnt.
- Først vil saften fra løgene fordampe, og derefter vil de begynde at fritere. Hæld olien fra, når løgene er gyldne, og spred dem ud på køkkenrullen.
- Løft lidt på løgene, så de bliver luftige. Drys med salt, og lad dem køle af.
Servering
Anret dunhammerne på hollandaisesaucen og drys med ristede løg og blandede planteskud eller krydderurter som for eksempel etsragon, timian, basilikum eller mynte
Tip
Der findes to typer dunhammere: en bred og en smal. Begge er spiselige, de smager næsten ens og kan serveres på samme vis, så det er egentlig ret ligegyldigt, om man kan se forskel på dem. Du kan også spise dunhammere rå i salater. Den fløjlsbløde, brune cylinder kan i øvrigt også spises, når den er grøn og umoden. Den tilberedes på samme måde som en majskolbe.
Du kan finde mange flere lækre opskrifter i Grøntsagskogebogen, der er skrevet af de to prisvindende kokke Tom Victor Gausdal og Stian Floervandt. Bogen udkommer i Danmark den 23. maj 2019 hos forlaget Strandberg Publishing A/S og koster 300 kroner.