Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.
Mange tror faktisk at rabarber er en frugt, og selvom den oftest bruges som en frugt, så er det faktisk en grøntsag. Rabarber har typisk to sæsoner herhjemme i Danmark – både i maj/juni og igen i august/september.
Grøntsagen bruges oftest i forbindelse med tærter, og derfor har vi fået denne opskrift fra madmediet GastroFun.dk, hvor redaktøren Per Asmussen siger følgende om opskriften:
Rabarber og tærte passer simpelthen så godt sammen. Nøglen til at få succes med at lave en god tærte med rabarber er at finde balancen mellem de syrlige rabarber, en sød vaniljecreme og en sprød mørdejsbund. Tærten kræver at man laver en rabarbersirup, som meget let kan bruges til at lave rabarbersaft også. Derfor indeholder denne opskrift begge dele.
Se opskrifterne her.
Det skal du bruge til rabarbertærten
Til cirka 8 personer
Mørdej
- 125 gram blødt smør
- 1 æg
- 75 gram sukker
- 250 gram hvedemel
- 1 tsk. fint salt
Sådan gør du
- Smuldr dit smør ind i dit hvedemel. Tilsæt sukker, salt og æg og ælt det sammen. Lad det afkøle i 1 time i f.eks. køleskabet.
- Drys mel på dit køkkenbord og placer mørdejen der. Rul det tyndt ud med en kagerulle og placer det i en 28 cm tærteform. Skær det overskydende mørdej af og kom et stykke bagepapir henover den.
- Fyld tærten op med kikærter, linser eller bønner og bag den i ovnen ved 180 grader i 10 minutter. Teknikken kaldes blindbagning og vægten fra f.eks. kikærterne er med til at holde tærten på plads nede i
formen. - Fjern bagepapiret og kikærterne og lad den køle af.
Artiklen fortsætter under billedet

Creme med vanilje
- 2 æg
- 2 spiseskefulde sukker
- 1 spiseskefuld maizena-mel
- 2,5 dl sødmælk
- 2 spiseskefulde vaniljesukker.
Sådan gør du
- Bland vaniljesukkeret med sukkeret i en kasserolle med tyk bund ved svag varme. Pisk æg i blandingen og skru langsomt op for blusset – mens der konstant piskes med et piskeris.
- Bland dit maizena-mel og sødmælk i en skål og hæld det ned i gryden langsomt – stadig under konstant piskning. Efter cirka 6-10 minutter vil cremen tykne og den er klar til brug. Smag den evt. til med vaniljesukker.
Bagning af tærten
Kom din creme med vanilje op i tærtebunden og sæt det i ovnen. Bag det i 20 minutter ved 180 grader. Køl kagen af igen bagefter.
Syltede rabarber
- 1000 gram rabarber – kun cirka halvdelen af ovenstående mængde rabarber skal bruges til kagen. Resten bruges til at koge en rabarbersirup, som du kan lave din egen rabarbersaft ud af.
- 4 deciliter vand
- 2 deciliter sukker.
Sådan gør du
- Rens dine stængler og brug evt. et mandolinjern til at skære dem i meget tynde skiver. I denne opskrift skar vi dem med en kniv og lavede et 45 graders snit. Vores var cirka halvandet til to mm i tykkelse.
- Bring en gryde med vand og sukker i kog indtil dit sukker er helt opløst. Skru en del ned for varmen, så det ikke bulderkoger. Kom cirka 0,5-1 dl af rabarberne i ad gangen og giv dem cirka 45 sekunder.
- Brug en hulske til at tage dem op med og placer dem på et stort viskestykke eller bagepapir.
- Fortsæt processen med halvdelen af dine rabarberstykker. Tør dem godt af og når kagen er kølet af, så kan du komme dine rabarberstykker ovenpå kagen efter et mønster af eget valg.
- Kagen er nu klar til servering.
Sådan laver du rabarbersaft
- Kom resten af dine rabarber i lagen du syltede dem i og kog dem møre i 30 minutter. Hæld væsken fra igennem en sigte og over i en flaske, der er skoldet inden.
- Du har nu en dejlig rabarbersirup, som skal køles ned.
- Med et blandingsforhold på 1/4 kan du enten fylde koldt vand eller kold dansk vand i et glas og nyd dine egen rabarbersaft eller rabarbersodavand.
