Herunder kan du finde opskrifter på havregrynskugler, blive klogere på historien om den nostalgiske julekonfekt og meget andet. Du finder vores bud på de bedste havregrynskugler nederst på siden.
Du kan vælge at hoppe direkte ned til vores opskrift på havregrynskugler, eller du kan først læse lidt fun facts om, hvad havregrynskugler egentlig er for noget – så har du noget at underholde med, næste gang du serverer havregrynskugler.
Hvad er havregrynskugler?
Er havregrynskugler en juleting?
Er havregrynskugler danske?
Hvornår spiser man havregrynskugler?
Opskrift på havregrynskugler
Hvad er havregrynskugler?
Mange forbinder havregrynskugler med deres barndom og nostalgi. Det bringer for mange tankerne direkte hen til den hyggelige juletid.
De klassiske havregrynskugler bliver lavet med masser af smør, kakao og kokos. Der er i dag mange forskellige varianter af den klassiske havregrynskugle, og der findes et væld af forskellige opskrifter på havregrynskugler. I dag er der også opskrifter med fx appelsinsaft og kaffe.
Er opskrifter på havregrynskugler en juleting?
Nogle ville mene, at havregrynskugler typisk er noget, man laver til jul.
Men havregrynskugler stammer faktisk fra besættelsestiden under 2. verdenskrig. Mel var en af de dyrere varer, og derfor måtte husmødrene være lidt kreative. Derfor brugte de havregryn som erstatning for mel.
Der var varemangel, og der blev indført rationeringer på blandt andet sukker, smør, kaffe og gas. Husmødrene var sat på en svær prøve, da de nu skulle lave mad i et rationeret køkken, hvilket vil sige, at de ikke havde adgang til fx kaffe, sukker og chokolade. Nationalmuseet fortæller blandt andet på deres hjemmeside, at husmødrene måtte være kreative under besættelsenstiden.
Er havregrynskugler danske?
Ja, man kan sagtens sige, at havregrynskugler er danske.
De har noget lignende i vores naboland Sverige, men her går de under navnet chokladbollar. Havregrynskugler er en del af de flestes barndom, og de bliver derfor hurtigt meget nostalgiske for en stor del af befolkningen.
Den borgerlige danske avis Nationaltidende, der udkom i perioden 1876-1961, udgav i sin tid en lille bog med titlen ‘Opfindsomhed i en krisetid’. Den er fyldt med krigstidsopskrifter. Det er i denne bog, at en opskrift på havregrynskugler var at finde.
Hvornår spiser man havregrynskugler?
Det korte svar er til jul.
Der bliver spist flest havregrynskugler til jul. Det er efterhånden blevet lidt af en juletradition at lave hjemmelavede havregrynskugler til jul. Det er en perfekt aktivitet at lave sammen med hele familien. Det er nemlig så nemt, at alle kan være med.
De små lækkerbidskener kan også stilles frem til julefrokoster eller til en helt normal hverdag i december måned.
Havregrynskugler bliver dog ikke kun spist til jul. Du kan sagtens lave dem hele året rundt, men de bliver nu lavet allermest i december måned.
Opskrift på havregrynskugler
Der findes mange forskellige versioner og opskrifter på havregrynskugler. Der er nogle, der mener, at de har opskriften på verdens bedste havregrynskugler; der er dem, der har en opskrift, der er nedarvet gennem generationer, og så er der dem, der bare går den kreative vej og finder på deres egen opskrift ud fra basismassen.
Det er efterhånden også blevet populært at lave havregrynskugler med kaffe – for det meste en storfavorit hos de voksne.
Der findes også et sundere alternativ til de klassiske havregrynskugler. Her kan du erstatte flormelis og smør med friske, søde dadler. De kan nemlig have samme bløde konsistens, som smørret giver, og den søde smag, som flormelisen ville give i de klassiske opskrifter på havregrynskugler.
Her får du vores bud på de bedste, helt klassiske og velsmagende havregrynskugler:
Ingredienser:
- Finvalsede havregryn – ca. 175 g
- Kakaopulver – 4½ spsk.
- Flormelis – 100 g.
- Blødt smør – 100 g
- Vand eller kaffe – 2 spsk.
- Kokosmel, flormelis eller kakao – ca. 1 dl
Sådan gør du:
1. Bland først de tørre ingredienser i en skål.
2. Rør det bløde smør heri og ælt massen, til den er sammenhængende. Tilsæt herefter vand eller kaffe og ælt massen igen.
3. Tril små kugler og rul dem i kokosmel, flormelis og eller kakaopulver. Du kan med fordel rulle dem i hænderne, det får pynten til at hænge bedre fast, fordi varmen fra dine hænder gør massen klæbrig.
4. Stil havregrynskuglerne tildækket i køleskabet, indtil de skal serveres.
Tip: Du kan også rulle havregrynskuglerne i kaffepulver for at få en mere intens kaffesmag.
Kilder: Dengamleby.dk, Nationalmuseet