Opskrift: Raw saltede karamelkager med chokolade

Er du vild med søde sager, skal du prøve disse raw saltede karamelkager med chokolade. Kagerne smager som en drøm - og så er de oven i købet 100 % plantebaserede!

Opskrift på raw saltede karamelkager med chokolade

Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.

Få opskriften på lækre raw saltede karamelkager med chokolade her:

Det skal du bruge

12-18 stk.

Tilberedningstid på kagerne er 30 minutter.

Tilberedningen af boghvedekerner er 18 timer.

Bund

 • 175 g cashewnødder, alternativt pecannødder eller macadamianødder
 • 25 g aktiverede boghvedekerner (se længere nede. Tilberedning af kerner: 18 timer, 12-18 stk.)
 • 50 g kokosmel
 • 130 g bløde udstenede dadler, gerne medjoul dadler
 • 1 spsk ahornsirup

Karamel

 • 220 g bløde udstenede dadler, gerne medjoul
 • 65 g ekstra jomfrukokosolie
 • 75 g cashewnøddesmør
 • 50 g tahin
 • 100 g ahornsirup
 • 1 tsk vaniljepulver
 • 1/8 tsk himalayasalt, hvis tahin er saltet, ellers 1/4 tsk

Chokoladeovertræk

 • 1⁄2 portion basis mørk chokolade, se side 62, eller 150 g mørk chokolade 70 %
 • Flagesalt til pynt

Sådan gør du

Bund

 1. Kør alle ingredienserne på en foodprocessor, til massen er godt samlet, men stadig så du kan se strukturen i den. Der skal være en smule crunch i.
 2. Fordel den i større eller mindre forme – du kan også lave en helt stor tærte/ kage i stedet.
 3. Sæt bundene på frost.

Karamel

 1. Kør ingredienserne på foodprocessoren, til det er helt klistret og sammenhængende.
 2. Kom det lige kort i køleskabet, så det er til at håndtere, og fordel det på bundene.
 3. Sæt på frost igen.

Chokoladeovertræk

 1. Smelt chokoladen i vandbad. Bruger du hjemmelavet chokolade, skal kagerne overhældes to gange. Bruger du købechokolade er det nok med én gang.
 2. Dyp hele overdelen i chokolade – eller hæld det over, alt efter hvad der fungerer bedst. Drys med 3-4 flagesaltkorn og sæt på frost igen.

Kagerne smager bedst, 5 minutter efter de er taget ud af fryseren, og de holder et par måneder på frost – hvis du altså kan holde fingrene fra dem så længe.

… Velbekomme!

Tip

Du kan lave de lækreste små karameller med massen, for eksempel tilsat lidt pebermynte essentiel olie. Lav små runde, flade karameller, du trykker lidt på midten og overtrækker med chokolade.

Aktiverede boghvedekerner

Man aktiverer boghvedekerner ved at lægge dem i blød i 6-8 timer og derefter dehydrere/tørre dem ved lav varme (under 42 °C), indtil de er helt tørre. Hvis du har set rawfood-opskrifter med ‘buckwheat groats’, så er dette netop aktiverede boghvedekerner.

Årsagen til, at man aktiverer boghvedekerner, er, at boghvede – ligesom mange andre slags kerner og mange kornsorter, bælgfrugter, nødder osv. – indeholder fytinsyre, som binder næringsstoffer til sig, så man ikke får glæde af dem. Når man aktiverer boghvedekerner, aktiverer man et enzym, der naturligt findes i boghvedekerner, nemlig fytase, som nedbryder fytinsyren og gør næringsstofferne tilgængelige og optagelige.

Det er godt, for boghvede er en glutenfri og velsmagende kerne, som både kan bruges som en kornsort i form af mel og som deciderede kerner. Boghvede er rig på protein, fibre og antioxidanter og indeholder også vitaminerne B3, B5, B6 og folinsyre samt mineralerne mangan, magnesium, fosfor, zink og jern. Boghvede er godt for hjertet, det virker forebyggende på diabetes, sænker det skadelige LDL-kolesterol, det er godt for tarmfloraen og styrker immunforsvaret generelt.

Du kan finde mange flere lækre opskrifter i kogebogen Sund med kakao i maden, der henvender sig til alle chokolade- og kakao-entusiaster.

Opskriften er lavet af Sandra Pugliese og Sara Speyer. Du kan finde mange flere lækre opskrifter i kogebogen Sund med kakao i maden, der henvender sig til alle chokolade- og kakao-entusiaster – og dem er der jo temmelig mange af. Bogen er udgivet af Muusmann Forlag og koster 250 kroner.

Mest læste artikler