Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.
Risotto er en fantastisk spise, og det er en skam at smide de lækre rester ud, når middagsselskabet er færdige ved bordet. Heldigvis kan resterne bruges til risboller, der paneres og frituresteges og dermed bliver til verdens bedste snack – eller en herlig forret.
Se, hvordan du laver de lækre risottoboller her.
Det skal du bruge
- 300 g risottorester
- 2 dl hvedemel
- 2 æg
- 2 dl pankomel (japansk rasp) eller almindelig rasp til panering
- Solsikkeolie til friturestegning
- 1 dl aioli
Sådan gør du
Hvis risottoen er færdig og smagt til, som du kan lide den, er det bare om at gå i gang. Hvis du ønsker at tilsætte andre smagsindtryk eller lidt flere grøntsager, skal du gøre det fra begyndelsen.
- Tril risottoresterne til runde kugler med hænderne.
- Paner kuglerne i hvedemel og derefter letpisket æg, inden de rulles i rasp. Sørg for, at der er godt med rasp, så kuglerne ikke klistrer sammen.
- Steg eller frituresteg bollerne i solsikkeolie opvarmet til 170 grader, til de er gyldne. Lad dem dryppe af og afkøle på køkkenrulle.
Sådan serverer du risottobollerne
Server risottobollerne alene eller med lidt dip, for eksempel i en stor skefuld aioli eller anden mayonnaise.
Du kan variere risottobollerne ved at tilsætte en smule ost, kødsauce eller grøntsager som for eksempel ærter eller asparges i midten af dem – de bliver altså til en slags fyldte boller.
Tip
Opskriften tager udgangspunkt i 300 gram restegryn. Har du mere, øger du bare mængderne af de andre ingredienser i opskriften. Eller omvendt. Har du sushiris tilovers, kan du også lave panerede boller af dem. De kan smages til med asiatiske krydderier og serveres med en spicy dip. Metoden kan i øvrigt bruges med samme gode resultat, når det gælder bygotto.
Du kan finde mange flere lækre opskrifter i Grøntsagskogebogen, der er skrevet af de to prisvindende kokke Tom Victor Gausdal og Stian Floervandt. Bogen udkommer i Danmark den 23. maj 2019 hos forlaget Strandberg Publishing A/S og koster 300 kroner.