Opskrift: Smørrebrød med et twist

Her får du 3 klassiske stykker smørrebrød – og alligevel med en helt ny smag!

3 fantastiske stykker smørrebrød

Hvad er bedre end en rugbrød med nye kartofler? Det er en kartofellmad med nye kartofler og kål. Følger du opskrifterne her på siden, lover vi dig en anderledes smagsoplevelse af dansk sommer….  og meget mere.

Vi har hentet inspiration og gode tips hos kokken Kasper Johansen. Flere af delene kan laves i forvejen, så du blot skal “samle” smørrebrødet, lige før I skal spise. Et godt rugbrød skåret i ikke for tynde skiver er basis for de følgende 3 stykker smørrebrød.

1.  Lun leverpostej med kogte svampe

Du skal bruge

  • Blandede svampe
  • Olie
  • Hvidløg
  • En god leverpostej
  • Bacon
  • Kærnemælkssmør

Sådan gør du

  1. Sæt leverpostejen i vandbad i ovnen. Lun den ved 125°.
  2. De rengjorte svampe lægges i mindre stykker i en gryde sammen med hvidløgsfed (efter smag). Hæld olie over, så det dækker. Varm op til svampene syder. Lad svampene trække i olien min. 24 timer.
  3. Rist god bacon sprødt på en pande.
  4. Servér den lune postej i en lille pande toppet med de afdryppede svampe og den sprøde bacon. Giv brød til.

Prøv denne farverige forret med rejer, avokado og mango.

 

2. Nye kartofler med grøn mayo 

Du skal bruge

  • Nye kartofler
  • Palmekål el. lign kåltype
  • Majsolie
  • Mayonnaise
  • Løvstikke
  • Karse
  • Dild
  • Kærnemælkssmør
  • Pyntegrønt: Dild, tallerkensmækkerblade, brøndkarse eller lignende.

Sådan gør du

  1. Kog kartoflerne i letsaltet vand i ca. 8 min. Hæld vandet fra, sluk for blusset og lad kartoflerne “dampe” af på komfuret. Når de er afkølede, skæres de i ikke for tynde skiver.
  2. Palmekålen renses og deles i blade. Tørres godt af.
  3. Majsolie varmes i en gryde. Når det syder om en tændstik, er olien klar. Læg oliebladene i olien og fritér, til de tager farve. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir.
  4. Blend  løvstikke, karse og dild med en smule olie. Rør blandingen op med en god mayonnaise til en flot grøn farve. Hæld blandingen på en sprøjtepose og læg den på køl.
  5. Smør brødet og læg skivede kartofler, så det dækkes helt. Lav “dupper” af grøn mayo rundt omkring på og mellem kartoflerne.
  6. Sæt mindre stykker af palmekålen fast i dupperne. Kålen må gerne rage godt op.
  7. Pynt med forskelligt grønt og servér med salt og friskkværnet peber.

Tilbered det perfekte kogte æg med disse tips.

3. Røget laks med rygeostecreme og syltet agurk

Du skal bruge

  • Eddike
  • Agurk
  • Estragon
  • Parisiennejern
  • Et lille bæger rygeost
  • Cremefraiche (fx 18%)
  • Et stykke røget laks
  • Skiver af rugbrød
  • Kærnemælkssmør
  • Pyntegrønt: Dild, tallerkensmækkerblade, brøndkarse eller lignende.

Sådan gør du

  1. Lav en marinade af lige dele eddike og vand. Tilsæt estragon og salt. Kog marinaden op , og tag af varmen.
  2. Med parisienne-jernet formes kugler af agurk (uden kerner).  Læg kuglerne i marinaden og lad trække køligt i min. 24 timer.
  3. Rør rygeost op med cremefraiche til en konsistens som fed mayonnaise. Hæld cremen i en sprøjtepose og opbevar på køl.
  4. Skær tynde skiver af laks. Smør brødet og arrangér laksen – med små folder – så den dækker rugbrødet helt.
  5. Rygeostecremen sprøjtes ud i små og lidt større “dupper” rundt på brødet.
  6. Læg ca. tre  afdryppede syltede agurker på hvert stykke brød.
  7. Pynt med forskelligt grønt og servér med salt og friskkværnet peber. 

Tips og tricks til ekstra lækkert smørrebrød

Sådan skærer du laksen

Har du den rigtige kniv – en skarp filetkniv – er det ingen sag at skære røget laks i fine skiver. Hemmeligheden er at sætte kniven i en spids vinkel, lægge den frie hånd på laksestykket, og så langsomt skære – ikke rykke – kniven gennem laksen.

Lav din egen kærnemælkssmør

Med en rørt smør er det nemt at forberede din frokost – og det smager friskt. Ca. ½ dl kærnemælk tilsættes 200 g køkkenbordslunt smør. Tilsæt mælken lidt efter lidt og pisk, til du har en lind masse.

Tips til pyntning

Du får det flotteste smørrebrød, hvis du sørger for:

  • At smøre smør helt ud til kanterne af rugbrødet,
  • At al pålæg ligger, så du IKKE kan se noget af rugbrødet,
  • Aldrig at pålæg fladt eller symmetrisk. Læg det “i små folder” og lad gerne pynten “rage op” . 

Kilde og fotos: Tak til Zwilling og Kasper Johansen fra CPH CookingClass

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler