Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.
Klimaforandringer er i sandhed et heftigt debatteret emne. De fortsat stigende temperaturer på jorden, resulterer i enorme ødelæggelser af landbrug, afgrøder og globale produktioner. Dyreracer uddør, flere befolkningsgrupper mister deres indkomst – og vi mister måske en af vores foretrukne drikke.
Som den 4. mest kaffedrikkende nation i verden, er der vist ingen tvivl om, at det vil have store konsekvenser for den danske befolkning, hvis kaffen er på retur. Vi drikker i gennemsnit 3,4 kopper kaffe om dagen, og ynder i særhed at drikke vores kaffe, i samvær med andre mennesker.
Derfor er kaffeplanten i fare
I forbindelse med temperaturstigninger spår The Climate Institute i en lang rapport, at kaffeproduktionen kan være et overstået kapitel i løbet af bare 50 år. Ifølge rapporten skyldes dette, at halvdelen af jordens landbrugsarealer vil være uegnede til kaffeproduktion allerede i 2050.
Det er primært kaffeplantens levevilkår, som forandres i takt med de varmere temperaturforhold, men den største trussel af alle er dog visse svampe og insekternes indflydelse på kaffeproduktionen.
Rapporten fra The Climate Institute spår, at mange slags kaffesorter helt vil uddø indenfor de næste 70 år.
Hvad kan du gøre?
Ja, det ser sort ud, men der er selvfølgelig ting du kan gøre for at hjælpe kaffeproduktionen. Et stigende antal af kaffemærker er blandt andet begyndt at sælge UTZ certificeret kaffe, som er det største bæredygtighedsprogram på kaffeområdet.
UTZ certificeret kaffe er bæredygtigt produceret og skal opfylde en lang række krav. Denne kaffe er lidt dyrere end almindelig kaffe (ikke fairtrade), men til gengæld støtter du kaffeproducenterne til bedre levevilkår, bæredygtig produktion og dermed støtter du kaffeproduktionen i fremtiden.
Historie og fakta om kaffe
Ordet kaffe stammer fra det arabiske ord qahwa. I Etiopien lå den lille provinsby Kaffa, hvor nogle bønder i tidernes morgen opdagede den koffeinholdige, lille kaffebønne.
Kaffen menes at være kommet til Danmark i begyndelsen af 1600-tallet, og har siden da vundet indpas i de fleste danskeres hjerte. Vi brygger instant kaffe, benytter klassisk håndbrygger, maler kaffe til kaffemaskinen, og smider nu også kapsler i fuldautomatiske kaffemaskiner.
- Der findes kaffe i 98% af alle danske husstande
- I 1995 importerede Danmark ca. 52 millioner kg kaffe
- 85% af alle danskere over 30 år drikker kaffe
- 50% af alle danskere under 30 år drikker kaffe
- Danskerne drikker i gennemsnit hver 240 liter kaffe om året
- Hver dansker skulle have 20 kaffetræer for at være selvforsynende
- Kaffe er den næstmest handlede vare i verden, kun overgået af olie
Kilde: globalskole.dk