Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt i køkkenet, men pas på – ikke hele planten er spiselig. 

Twitter Print

Risikovurdering af rabarberblade

Vi danskeres interesse for at bruge planter på nye måder i madlavningen stiger, og det har fået DTU Fødevareinstituttet til at risikovurdere 50 planter, som de er stødt på hos danske spisesteder. En af disse planter er rabarberblade, som har vist sig, at være giftige for os at indtage.

Rabarbermes røde stængler er harmløse og kan uden bekymring fortsat spises og bruges i bagværk og madlavning. Dog skal du undgå at eksperimentere med rabarberplantens blade i dit køkken – også selv om nogle nyere kogebøger indeholder opskrifter med rabarberblade.

Symptomer på forgiftning af rabarberblade

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet advarer mod at bruge rabarberblade i madlavning og det gælder både rå og varmebehandlede blade. Advarslen skyldes, at bladende indeholder oxalsyre og en blanding af stoffer, som stammer fra stofgruppen anthraquinoner. Det formodes at være disse stoffer, som er skyld i forgiftning. Forgiftning kan opstå ved blot at indtage 10-20 gram frisk rabarberblad og symptomerne er opkast, diarré og forstyrret nyrefunktion. I meget alvorlige tilfælde har man set symptomer som bevidstløshed, kramper og død. 

 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Twitter Print

Mest læste artikler