Risikovurdering af rabarberblade
Vi danskeres interesse for at bruge planter på nye måder i madlavningen stiger, og det har fået DTU Fødevareinstituttet til at risikovurdere 50 planter, som de er stødt på hos danske spisesteder. En af disse planter er rabarberblade, som har vist sig, at være giftige for os at indtage.
Rabarbermes røde stængler er harmløse og kan uden bekymring fortsat spises og bruges i bagværk og madlavning. Dog skal du undgå at eksperimentere med rabarberplantens blade i dit køkken – også selv om nogle nyere kogebøger indeholder opskrifter med rabarberblade.
Symptomer på forgiftning af rabarberblade
Forskere fra DTU Fødevareinstituttet advarer mod at bruge rabarberblade i madlavning og det gælder både rå og varmebehandlede blade. Advarslen skyldes, at bladende indeholder oxalsyre og en blanding af stoffer, som stammer fra stofgruppen anthraquinoner. Det formodes at være disse stoffer, som er skyld i forgiftning. Forgiftning kan opstå ved blot at indtage 10-20 gram frisk rabarberblad og symptomerne er opkast, diarré og forstyrret nyrefunktion. I meget alvorlige tilfælde har man set symptomer som bevidstløshed, kramper og død.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
Læs også: Spiselige blomster – Den ultimative liste over blomster du kan bruge i mad