Videnskaben har talt: sådan laver du den perfekt sprøde tærtebund

En tærtebund skal både være sprød og smagfuld, men hvordan får du den sprødeste bund? To ingredienser kan være svaret på dine bønner.

Du har sikkert prøvet at tage din færdigbagte tærte ud af ovnen for blot at opdage, at tærtebunden slet ikke er blevet sprød. Den er derimod blevet blød. Heldigvis er der hjælp at hente. Der findes nemlig to tricks, der forhindrer, at din tærte bliver blød.

Ifølge den amerikanske fødevareforsker og selvudnævnt tærteekspert Amy Rowat fra det amerikanske universitet UCLA er det bedste tip at bruge koldt smør. Vi er ellers alle vant til at bruge stuetempereret smør, når vi bager, men det skal man ikke, når man skal lave en sprød tærtebund, forklarer hun.

– Når først din tærtedej er i ovnen, går smørret fra at være fast til flydende, og alt vandet bliver separeret væk. Det bliver derefter omdannet til gas. Det skaber luftlommer, som giver grobund for sprøde flager, siger Amy Rowat til Popular Science.

Amy Rowat mener desuden, at man med fordel kan bruge kolde smørstykker i forskellige størrelser i dejen. Det gør angiveligt underværker for krummen.

Glutenstrenge

Når du skal bage den perfekte tærtebund, er der én ting, du skal undgå, og det er at danne alt for mange glutenstrenge. Det gør nemlig dejen elastisk, hvilket ikke er en fordel, hvis du vil have en sprød tærtedej.

Glutenstrenge dannes, når der bliver tilføjet varme til dejen. Det kunne være, når du ælter dejen, hvis køkkenet er varmt, eller hvis smørret, du hælder i dejen, er varmt. Det er derfor vigtigt, at du ikke ælter dejen. Du skal faktisk bare samle og folde den.

Det er desuden også vigtigt, at du bruger iskoldt vand, når du vælger at blande det ind i tærtedejen. Det skal du, fordi dejen skal holdes kold, så der ikke bliver skabt for mange stærke glutenstrenge.

mel og smør til tærtebund
Koldt smør i varierede størrelser er en god metode til at sikre en sprød tærtebund. Foto: Getty Images

Alkohol i tærtedejen

Ja, du læste rigtigt. Du kan erstatte noget af vandet i din tærtedejsopskrift med alkohol.

Den videnskabelige grund til, hvorfor det kan være en god ide at erstatte noget af vandet med alkohol er, at vand skaber flere glutenstrenge, og dermed gør dejen mere tyggegummi-agtig. Bruger du derimod vodka, som består af 60 % vand og 40 % ethanol, giver det mere fugtighed uden at skabe glutentrenge.

Du skal dog nøjes med 2-3 spsk. alkohol i din tærtedej, da din tærte ellers vil få en ret heftig bismag. Så lidt alkohol kan ikke smages i din tærte og fordamper desuden under bagningen.

Gode tips:

  • Gå efter det billigste mel i supermarkedet. Det indeholder nemlig færre proteiner.
  • Brug kagemel i stedet for almindelig hvedemel. Her får du det bedste resultat.

Kilder: Popular Science

Mest læste artikler