De fede fisk som makrel, laks og sild er sikre vindere i røgeovnen, men hvorfor ikke røge rejerne til forretten eller servere en spændende røget kylling? Med lidt øvelse kan du faktisk røge al slags kød på terrassen.
Pas på gul røg Bliver røgen gul, er røgesmuldet overophedet, og spjældet skal straks lukkes og kødet fjernes. Gul røg giver bitter smag. |
Røg i kuglegrillen
En nem start på røgning er simpelthen at “tilsætte” røg til kuglegrillen. Køb en pose røgeflis – det er ren, aromatisk træflis. Den bedste smag fås ved at lægge flisen i blød i et par timer – enten i vand, vin, øl eller champagne.
Tænd grillen almindeligt (indirekte varme), og læg kødet på. Når maden er grillet halvdelen af den beregnede tid, spreder du ca. to deciliter røgeflis ud på den rist, hvor kødet ligger – halvdelen på hver side. Her skal den ligge og ulme. Luk eventuelt spjældet i toppen af grillen halvt, det holder på røgen. Grill/røg herefter maden færdig som normalt.
Saltning og tørring Du får den bedste smag, hvis du salter kødet, før du røger det. Saltet understreger den fine smag i røgvaren og giver røgen bedre mulighed for at trænge ind i kødet. Ved saltning i saltlage skal kød og fisk ligge i 2-8 timer i lagen i køleskab.
Ved begge metoder skal kødet lægges/hænges til tørre i frisk luft i 5-8 timer før røgningen. Der er meget forskel på saltnings- og tørretider, så find en præcis opskrift at gå frem efter. |
Prøv dig frem
Det er meget forskelligt, hvor meget “røg” vi synes, maden skal smage af, så det er en god idé at eksperimentere med, hvilken røgsmag der passer til jeres familie. Undlader du at lægge flisen i blød, bliver smagen skarpere; tilsætter du den før, evt. helt fra start, bliver røgsmagen kraftigere.
Lægger du færre briketter på end sædvanligt, får du en koldere grill og en længere tilberedningstid. Det betyder, at røgsmagen trænger dybere ind i kødet.
Får du smag for røgvarerne, kan du anskaffe dig en lille handy røgeovn, den fås som en firkantet metalkasse med plads til familiemiddagen. Princippet er, at du klapper en halv til én cm savsmuld fast sammen i bunden af kassen, lægger kødet eller fisken på risten og tænder et eller flere spritblus under kassen.
Det skal siges, at der ikke er tale om en ægte røgning, snarere en kombineret kogning og røgning, men resultatet er udmærket.
Varm eller kold Ved varmrøgning bliver kødet i princippet stegt/kogt, samtidig med at det bliver røget. Det er den nemmeste metode, og den egner sig både til kuglegrill og til de to røgeovne. Koldrøgning er en meget lang proces, hvor kødet røges ved 20-40° i op til flere døgn. |
“Rigtig” røgeovn
Vil du røge i større stil, giver teleskoprøgeovnen mange spændende muligheder. Den er opbygget som en rigtig røgeovn med brændkammer i bunden.
Udslået er ovnen en meter høj. Det høje ovnrum giver plads til at hænge store fisk og kødstykker, mindre røgvarer kan ligge på en rist. Ovnen tændes let op med grillbriketter, som røgsmuldet efterfølgende hældes ud over.
Den reguleres med et spjæld i bunden, og monterer du et termometer i toppen, er der mulighed for rigtig gode resultater.