Madens holdbarhed i køleskabet
Er du heller ikke helt sikker på, hvor længe dine fødevarer egentlig bør ligge i køleskabet eller fryseren? Nogle madvarer kan faktisk holde sig længere i køleskabet, end man umiddelbart skulle tro, og der er faktisk også overraskende mange madvarer, som man med fordel kan fryse ned. Vi har lavet den ultimative guide til opbevaring af mad i både fryseren og køleskabet.
Guiden er opdelt i tre overordnede punkter med kød, mælkeprodukter samt frugt og grøntsager og viser både holdbarhedstiden i køleskabet og fryseren.
Vær opmærksom på, at det følgende kun er vejledende, og at man altid skal sørge for at holde øje med madvarernes tilstand og den markerede holdbarhedsdato.

Kød
Tommelfingerregel: jo mere findelt kødet er, jo kortere er holdbarheden.
- Råt kød, hele stykker, fx oksekød: 2-4 dage.
- Råt kød, udskåret: 1-2 dage.
- Råt hakket kød, fars, medister og lignende: Tilberedes samme dag.
- Kødpålæg: 2-4 dage afhængig af varens art. Spegepølse og lignende har længere holdbarhed.
- Tilberedt kød og sammenkogte retter: 3-4 dage.
- Rå hamburgerryg: 3-5 dage.
Fjerkræ
- Råt fjerkræ: 1-2 dage.
- Tilberedt fjerkræ: 1-2 dage.
Fisk og skaldyr
- Rå fisk, fiskefars og torskerogn: Tilberedes samme dag.
- Tilberedt fisk: 1-2 dage.
- Røget sild, makrel, ål, torskerogn: 4-8 dage, afhængig af hvor nyrøget varen er.
- Røget laks, hellefisk: 2-3 dage.
- Gravet laks: 1-2 dage.
- Skaldyr, pakket lufttæt: 1-2 dage.
Kulhydrater
- Kogte ris: 10 dage
- Kogt pasta: 5 dage
- Kogte kartofler: 5-6 dage
Grønt
- Kogte asparges: 5-6 dage
- Kogte grønne bønner: 5-6 dage
- Kogt blomkål: 5-6 dage
Mælkeprodukter
Vidste du, at faste oste er den eneste madvarer, hvor det er okay at skære mug af?
- Mælk og fløde: 2-3 dage.
- Syrnede mælkeprodukter: 4-5 dage.
- Skæreost: 3-4 uger.
- Skimmelost: 4-5 dage efter osten er fuldmoden.
- Diverse oste: 2-3 dage.
Æg
- Hele æg: 3-4 uger. Se datomærkning.
- Æggeblommer: 1 dag.
- Æggehvider: 2-3 dage.
- Retter med rå æg: Spises samme dag de er tilberedt.
- Pasteuriserede æg: 1-2 dage.
- Mayonnaise og mayonnaisesalater: 2-3 dage.
Diverse
- Juice: 4-5 dage.
- Saft på karton: 8-10 dage.
- Eddikesyltede produkter som fx asier, rødbeder og agurker: ½ -1 år.
- Suppe: 6-7 dage.
- Syltetøj: 2-3 uger
Denne vejledning skal ses som en rettesnor, da det er vanskeligt at angive en nøjagtig holdbarhedstid på en madvare. Brug derfor din fornuft, dine øjne og næse til at vurdere madvaren inden brug.
Kilde: Fødevarestyrelsen