Sous vide for folket
Vakuumpakket og langtidstilberedt mad er det store shownummer på mange restauranter. Det er den teknik, der i fagsproget kaldes for sous vide.
Sådan et professionelt sous vide-anlæg kan let koste en formue. Samtidig fylder anlægget også nemt lige så meget som en opvaskemaskine. Og når vi nu taler om opvaskemaskiner…
Opvaskemaskiner kan nemlig det samme som sous vide-anlægget. I opvaskemaskinen kan man opretholde en høj middeltemperatur på mellem 55 og 65 grader over lange perioder og nemt i op til to timer. Og det er præcist det, der er ideen i sous vide.
Lav mad i Mason Jars
Der er sikkert nogle, der krymper sig ved tanken om at lave mad i en beskidt opvaskemaskine.
Men for det første er opvaskemaskinen et af de mest rene steder i køkkenet efter at have kørt for fuld varme i et par timer. For det andet er det også en forudsætning, at man bruger de rigtige beholdere, når man laver mad i opvaskemaskinen
Det store hit er de amerikanske mason jars, som er en slags syltekrukker med tætsluttende låg. Nede i disse glas anbringer man sin ret. Så tilføjer man enten noget væde eller noget garniture, eller man lader retten stege i sin egen væde.
Retter til mad i opvaskemaskinen
Der er mange forskellige retter, der gør sig godt i opvaskemaskinen. Prøv at lede på nettet efter nogle opskrifter. Særligt velegnet er blandt andet:
- Asparges
- Grønne bønner / haricots verts
- Laks
- Kylling
- Hummer
Her på denne video kan du se en udførlig beskrivelse af, hvordan man laver mad i en opvaskemaskine
Denne artikel er senest opdateret den 6. januar 2023