Sådan undgår du ande-katastrofer juleaften

Du er måske nybegynder indenfor julemiddag-disciplinen og vil gerne være helgarderet. Vi har samlet de bedste tips til at undgå fadæser - fx at ende med 'en lille gråspurv og en masse fedt'.

en and der snart skal spises

Ande-katastrofen julen 2015

Juleaftensdag 2015 gik danskerne traditionen tro rundt og forberedte middagen i de små hjem, og de fleste steder var alt, som det skulle være.
Duften af andesteg sivede stille og roligt ud i stuerne, den umiskendelige duft af juleaften, når den er mest autentisk.

Men der var adskillige hjem, hvor en ubehagelig lugt spredte sig i stedet. Det var, som om ovnene rummede noget fra en kloak i stedet for en frisk and.

Det viste sig, at et stort parti ferske ænder fra Dansk And havde en såkaldt ‘afvigende lugt’, og Fødevarestyrelsen måtte ud i sidste øjeblik og advare mod indtagelsen af de uheldige kræ.
Dette er dog en meget sjælden episode, og i år er der ingen grund til at frygte ‘kloakænder’, da supermarkederne helt sikkert har taget alle forholdsregler.

Men der kan stadig ske katastrofer i køkkenet juleaften, især fordi andesteg ikke er noget, vi laver ret ofte.

Derfor har vi opsummeret tre tricks, så du kan forberede julen med ro i sjælen.

De 3 ultimative tips

1. Hvilken and skal jeg købe?

Jyllands-Posten har i år lavet en stor forbrugstest med ænder fra forskellige supermarkeder. Du kan gå ind her og se, hvilke krav du skal stille, og præcis hvilken and, der vinder konkurrencen (set fra menneskets synspunkt …)

På Maaltid.nu og på Fuglebjerggård.dk kan du også få retningslinjer til selve købet.
Om fersk kontra frossen and skriver Måltid fx:
“Tjek at anden har haft et godt liv med adgang til friluftsarealer, så den har kunnet bevæge sig. Det kan smages i kødet meget mere, end om den er købt fersk eller frossen.

En frossen and tøs op i køleskabet, det tager ca. 2 døgn.

Camilla Plum skriver om selve racen på Fuglebjerggårds hjemmeside:
“Hvis man vil have rigtig andesmag skal man købe en landraceand. Berberiænder har en anden mere vildtagtig smag, som jeg godt kan lide, bare ikke juleaften.”

2. Hvad skal anden veje?

“Man kan bliver ret overasket over den stegte gråspurv, og den liter fedt der kommer ud af en billig and,” advarer Camilla Plum, og her henviser hun også til andens vægt. Skroget vejer stort set det samme på alle ænder, men ellers er der stor forskel på kødmængden. De fleste anbefaler at købe en and på 3-4 kg til ca. 4 personer.

3. Hvornår og hvordan steges anden?

“Slip for andeos i håret og steg andestegen dagen før, at anden skal serveres. Traditionel stegning: Beregn 40 min. pr. kg ved 160°. Langtidsstegt: 5 timer ved 125°. Hæld fedtet fra bradepanden under anden efter ca. 2 timer. Anden er færdigstegt, når der pipler klar saft frem, når du prikker med en stegegaffel ved låret – eller når låret løsner sig let, når man hiver lidt i det, skriver eksperterne på Maaltid.nu.  (Læs i øvrigt meget mere på Måltid om den perfekte måde at stege en and på).

Læs også: Andesteg – sådan tilbereder du den dagen før

Læs også: Sådan laver du den perfekte andesovs

Mest læste artikler