Hvor lang tid skal et blødkogt æg have?
Vi har alle siddet ved morgenbordet og diskuteret æg …
Skal et blødkogt æg være svømmende, helt fast i hviden og en anelse fast i blommen, eller skal man kunne pille ægget?
Idényt har researchet på sagen og er kommet frem til de bedste anvisninger og kogetider. Dog skal du vide, at der er gradsforskelle på det blødkogte æg. Nogle vil mene, at et såkaldt ‘smilende æg’ er det samme som et blødkogt. Det er ikke helt sandt. Den smilende version skal koge et par minutter mere.
Guide til at koge perfekte blødkogte æg
Her er en de vigtigste ting, du skal tage i betragtning, hvis dit blødkogte æg skal være blive helt perfekt:
Brug friske æg
Jo friskere æg, du bruger, jo bedre vil smagen blive. Allerbedst er helt nylagte gårdæg.
Brug ned til en halv deciliter vand
Kunsten er kun at bruge et par centimeter vand i gryden. En halv deciliter vand er faktisk nok til at koge op til 6 æg. Æggene koges med tætsluttende grydelåg.
Kog æg i kogende vand
Du får det bedste resultat ved at koge din æg i allerede kogende vand. Både blomme og hvide vil med den metode blive fast og ensartet. Et “koldkogt” æg kan risikere at fremtræde med sprækker både i hvide og i blomme og endnu være: der er større sandsynlighed for, at skallen går itu.
Æggets størrelse og temperatur bestemmer kogetiden
Jo større ægget er, jo længere kogetid skal du beregne. Hvis ægget kommer kold fra kølekskabet og lægges i kogende vand, skal kogetiden også være længere, end hvis ægget for eksempel kommer direkte fra hønsehuset.
Så mange minutter skal et blødkogt æg have
Når vandet koger, lægger du forsigtigt ægget ned i vandet, skruer ned, og lader ægget koge under låg ved svag varme. Er det et lille æg er 4 1/2 til 5 minutter nok. Er det et æg i max-størrelse kan det kræve op til 6-6 1/2 minutter at koge et blødkogt æg.
Skyl ægget i kold vand
Når æggeuret ringer, skal ægget skylles under koldt rindenede vand i 30 sekunder. Tag derefter ægget eller æggene op.
Smilende æg og hårdkogte æg
Smilende æg – kogetid
Definitionen på et smilende æg er et æg med fast hvide og en fast ydre hinde på blommen. Blommen skal derimod i et smileæg være blød. Et smileæg kræver ca. 6-7 minutters kogetid.
Hårdkogt æg – kogetid
Et hårdkogt æg kræver mellem 8 og 10 minutters kogetid afhængig af æggets størrelse og temperatur, når det kommer i det kogende vand.
Andre tips til æggekogningen
Brug salt til ægget
Et æg skal have lidt salt for at opnå den helt perfekte smag. Det skal dog først være, efter ægget er pillet. Det har ingen effekt at koge et æg med en knivspids salt i vandet. Saltet har alligevel ingen chance for at trænge ind i ægget.
Undgå at æggeskallen knækker
Vil du forøge sandsynligheden for at æggeskallen ikke knækker, kan du bruge en æggeprikker. Lav et lille hul i bunden af ægget med æggeprikkeren eller en anden spids genstand.
Så er ægget klart. Se på videoen, hvordan man skærer toppen af uden at knække skallen på hele ægget.