Så lang tid skal et blødkogt æg have

Der er mange meninger om denne sag, for hvad er et perfekt blødkogt æg? Idenyt afslutter alle diskussioner én gang for alle. Her er opskriften og en komplet omtale af alle de små ting, der skal falde i hak, hvis ægget skal være perfekt - også hvis det skal være enten smilende eller hårdkogt.  

et blødkogt æg

Hvor lang tid skal et blødkogt æg have?

Vi har alle siddet ved morgenbordet og diskuteret æg… Skal et blødkogt æg være svømmende, helt fast i hviden og en anelse fast i blommen, eller skal man kunne pille ægget?

idenyt har researchet på sagen og er kommet frem til de bedste anvisninger og kogetider. Dog skal du vide, at der er gradsforskelle på det blødkogte æg. Nogle vil mene, at et såkaldt ‘smilende æg’ er det samme som et blødkogt. Det er ikke helt sandt. Det smilende æg skal koge et par minutter mere, som du kan læse her.

Blødkogt æg – tid:

Lille æg (S) – kogetid: 4 1/2 til 5 minutter

Stort æg (M/L) – kogetid: 6 til 6 1/2 minutter

Hvis du vil være helt sikker på at koge ægget rigtigt, skal du læse videre herunder.

Indhold

Guide til at koge et perfekt blødkogt æg
Smilende æg – kogetid
Hårdkogt æg – kogetid
Andre tips til blødkogt æg
Blødkogt æg i airfryer


Guide til at koge et perfekt blødkogt æg

Her er de vigtigste ting, du skal tage i betragtning, hvis dit blødkogte æg skal være blive helt perfekt:

1: Brug friske æg

Jo friskere æg, du bruger, jo bedre vil smagen blive. Allerbedst er helt nylagte gårdæg.

2: Brug ned til en halv deciliter vand 

Kunsten er kun at bruge et par centimeter vand i gryden. En halv deciliter vand er faktisk nok til at koge op til 6 æg. Æggene koges med tætsluttende grydelåg.

3: Kog æg i kogende vand

Du får det bedste resultat ved at koge din æg i allerede kogende vand. Både blomme og hvide vil med den metode blive fast og ensartet. Et “koldkogt” æg kan risikere at fremtræde med sprækker både i hvide og i blomme og endnu være: der er større sandsynlighed for, at skallen går itu. 

4: Æggets størrelse og temperatur bestemmer kogetiden

Jo større ægget er, jo længere kogetid skal du beregne. Hvis ægget kommer kold fra kølekskabet og lægges i kogende vand, skal kogetiden også være længere, end hvis ægget for eksempel kommer direkte fra hønsehuset. 

Når vandet koger, lægger du forsigtigt ægget ned i vandet, skruer ned, og lader ægget koge under låg ved svag varme.

Er det et lille æg er 4 1/2 til 5 minutter nok. Er det et æg i max-størrelse kan det kræve op til 6-6 1/2 minutter at koge et blødkogt æg. 

5: Skyl ægget i kold vand

Når æggeuret ringer, skal ægget skylles under koldt rindende vand i 30 sekunder. Det gør dem nemmere at pille. Tag derefter ægget eller æggene op. 

Til toppen


Smilende æg og hårdkogte æg 

Smilende æg – kogetid

Et smileæg kræver ca. 6-7 minutters kogetid. 

Definitionen på et smilende æg er et æg med fast hvide og en fast ydre hinde på blommen. Blommen skal derimod i et smileæg være blød.

Hårdkogt æg – kogetid

Et hårdkogt æg kræver mellem 8 og 10 minutters kogetid afhængig af æggets størrelse og temperatur, når det kommer i det kogende vand. 

Til toppen


Andre tips til blødkogt æg

Brug salt til ægget

Et æg skal have lidt salt for at opnå den helt perfekte smag. Det skal dog først være, efter ægget er pillet. Det har ingen effekt at koge et æg med en knivspids salt i vandet. Saltet har alligevel ingen chance for at trænge ind i ægget. 

Undgå at æggeskallen knækker

Vil du forøge sandsynligheden for at æggeskallen ikke knækker, kan du bruge en æggeprikker. Lav et lille hul i bunden af ægget med æggeprikkeren eller en anden spids genstand.

Så er ægget klart. Se på videoen, hvordan man skærer toppen af uden at knække skallen på hele ægget.

Video: Trin-for-trin – sådan koger du et blødkogt æg perfekt:

Til toppen


Blødkogt æg tilberedt i en airfryer

Du kan faktisk også tilberede et blødkogt æg i en airfryer og helt slippe for at pille æggene. Se bare denne smarte opskrift fra Instagram:

Til toppen

Denne artikel om blødkogt æg er senest opdateret den 28. april 2023

Mest læste artikler