Sådan så frugterne og grøntsagerne ud, før mennesker begyndte at dyrke dem

Vi er så vant til synet af disse 4 frugter og frugter, at vi ikke spekulerer over, at de engang har set helt anderledes ud. Se før-og-efter billederne. 

Hvem er jeg?

Billede: Flickr, Warut Roonguthau.

I dag kan ethvert barn på under 2 år nævne navnene på de fire frugter og grøntsager i dette galleri. 

Så let ville det ikke være, hvis folk blev præsenteret for planterne og deres frugter, som de så ud, før menneskene begyndte at dyrke og domesticere dem. 

Frugten på billedet blev oprindeligt domesticeret i Sydøstasien. Kender du den?

Bananen

Kunne du genkende bananen? Billedet af den vilde banan på den foregående side er faktisk kun én af de fremtoninger, som vilde bananer kan optræde i.

Moderne supermarkedsbanener ser derimod næsten kun ud på én måde. 99 % procent af de bananer, der bliver handlet i dag, stammer nemlig fra den samme sort – Cavendish.

Læs mere om, hvordan bananer er blevet så ens og risikoen ved denne ensretning.

Jeg ser måske ikke ud af noget

Har du lyst til at sætte tænderne i denne rod? Næppe. Det er ellers stamfaderen til en af de mest populære og velsmagende grøntsager i dag. 

Hvidroden

Gulerodden var faktisk oprindelig en hvid rod. Denne “hvide rod” har vokset vildt i årtusinder. Det første sikre vidnesbyrd på dyrkning af gulerodder var i Afghanistan tilbage i det 10. århundrede e.kr.

På et tidspunkt er der sket en mutation i pigmenteringen, og den orange gulerod er opstået.  

Læs mere om gulerodens historie her.

Kan man sælge dem i dag?

Billedet er malet Giovanni Stanchi mellem 1742 og 1772.

Her har vi været nødt til at gå på jagt i malerisamlingerne efter et eksemplar af denne saftige frugt. Frugtens oprindelsessted er sandsynligvis det sydlige Afrika. Allerede faraoerne i det gamle Egypten dyrkede og satte pris på frugten.

Få kerner – masser af frugtkød

Sådan skal en vandmelon se ud i dag, hvis den skal have nogen chance for at blive langet over disken. 

Der er nogle, der mener, at vandmelonen på Stanchi’s billede er umoden, men det er næppe sandsynligt. De mørke kerner tyder på, at vandmelonen var lige til at spise tilbage i rokkoko-tiden.

Så lille var jeg engang 

Kan du gætte, hvilken moderne grøntsag denne bittelille plante er forløberen for? Hvis du kan, så må du være ansat på Landbohøjskolen eller være en sand grøntsagsarkæolog. 

Nu er jeg blevet voksen

Majsen har i den grad haft vokseværk.

På 9000 år har planten vokset sig 1000 gange større end dens stamfader, Teocinte-planten. Teocinte-planten stammer fra Sydamerika og smagte oprindeligt som en tør og rå kartoffel.

Plantens raketagtige vækst tog først for alvor fart, da europæerne kom til Sydeuropa og begyndte at avle på planten, så den passede til deres europæiske smagsløg.

Kilde: sciencealert.com 

Mest læste artikler