Sandheden om kaffe, gluten og superfoods

Vi har alle hørt myter om, at for mange kopper kaffe er usundt, superfoods gør os raske og gluten er dårligt for maven. Men hvad er egentlig sandheden? Den får du her.

Kaffes betydning for dit helbred

Bekymrer du dig også over kaffes betydning for dit helbred? Så har vi gode nyheder. Studier viser nemlig, at kaffe er godt til forbyggelse af en lang række sygdomme. Danskerne drikker i gennemsnit tre til fire kopper kaffe om dagen og en af de største bekymringer er, om kaffe er dårligt for vores helbred.

Bedre koncentration og nedsat risiko for kræft

En rapport fra Vidensråd for Forbyggelse fra 2015 konkluderer dog, at et moderat indtag på tre til fire kopper kaffe om dagen har vist at have beskyttende effekt mod en lang række sygdomme. Kaffe kan blandt andet beskytte mod udvikling af type 2 diabetes, Parkinsons sygdom, Alzheimers, selvmord og depression. Yderligere viser rapporten, at indtaget af kaffe kan nedsætte den samlede risiko for en række kræftsygdomme og forbedre koncentrationsevnen.

Du kan derfor roligt nyde et par kopper kaffe om dagen uden bekymring.

Er superfoods i virkeligheden så sunde?

Vi vil alle gerne tro på, at nogle fødevarer er så sunde, at hvis bare vi tilføjer et par stykker til vores normale kost, kan vi kompensere for vores dårlige og mindre sunde vaner. Sandheden er dog, at én eller to fødevarer ikke kan give os alt hvad vores krop har brug for.

Ingen dokumentation for superfoods virkning

De såkaldte superfoods er populære som aldrig før, hvilket kan gøre det svært at finde ud af hvilke fødevarer der rent faktisk har papirerne i orden. Superfoods er blevet kendt for at kunne reducere risikoen for sygdomme og forbedre vores fysiske og følelsesmæssige sundhed, på grund af deres høje indhold af diverse næringsstoffer. Der findes dog endnu ingen generel enighed om egenskaberne for disse superfoods.

Det bedste du kan gøre for, at din krop har det bedst, er derfor at følge de officielle kostråd, dyrke regelmæssig motion og få nok søvn.

Derfor er det vigtigt at spise gluten!

Vælger du glutenfri produkter for at slippe for oppustet mave? Mange af os oplever ubehag når vi spiser gluten, og prøver derfor at udelukke gluten helt fra vores kost. Dog risikerer du at belaste din krop unødigt og komme i mangel af livsvigtige vitaminer og mineraler, hvis du ikke får den rigtige vejledning.

Glutenfri produkter indeholder mere sukker og fedt

Glutenfri produkter er de senere år blevet populære, men de færreste er dog klar over, at produkterne faktisk indeholder mere sukker og fedt end produkter med gluten. Du bør derfor så vidt muligt udelukke glutenfri produkter fra din kost.

Ønsker du at undgå gluten, så prøv at hold dig til uforarbejdede fødevarer, som naturligt ikke indeholder gluten. Dog bør du generelt kun udelukke gluten fra din kost, hvis du er glutenallergiker. Er du generet af oppustet mave, kan det være et tegn på, at du får for få fibre som kan medføre en irriteret tyktarm.

Kilder: Videnråd for forebyggelse, The Guardian, Videnskab.dk

Mest læste artikler