Sommerens søde glas

Bevar og forlæng sommerens sødme. Med chili, vanilje og vodka fornyr du den traditionelle syltning. Se her, hvordan du får udnyttet squash, rabarber, rødbeder, rødkål og græskar.


Syltede rødbeder
2 kg rødbeder
vand
1 l eddike
2 dl æblecider-eddike
½ kg sukker
2 hele chilier
2 spsk. friskhakket rosmarin
10 friske kviste timian
2 løg

Sådan gør du:
Kog de rengjorte rødbeder med skræl ca. 1 time i vand, der lige dækker. Kog en lage ca. 10 min. af eddike, æblecider-eddike, sukker, chilier (flækkede og uden frø), rosmarin, timian og løg i ringe. Kom rødbederne i koldt vand og gnid skrællen af dem. Skær dem i skiver, kom dem på skoldede glas og hæld lagen over. Vent helst et par uger med at nyde resultatet. De smager bedre, når de har fået lov at trække.

Foto: Lene K.Syltet rødkål
1 rødkål
Ca. 1 spsk. olivenolie
1-2 dl balsamico-eddike
3 spsk. honning
½ tsk. stødt kanel
1 knsp. stødt kardemomme
200 g soltørrede tranebær
1 frisk chili
250 g groft hakkede valnødder/mandler, ristet i 1 tsk. salt

Sådan gør du:

Skær rødkålen i tynde strimler og svits dem møre i olien på panden. Kom eddike, sukker, kanel og kardemomme ved, rør rundt og lad rødkålen simre ca. 5 min. Når rødkålen er kølet af, blandes den med tranebær, chili (flækkes, indmaden fjernes, og skallen hakkes meget fint) og saltristede nødder.

Rabarber-chutney
Foto: Lene K
Linktekst1 kg rabarber
3-4 røde, friske chilier
3-400 g sukker
1 dl eddike
1 håndfuld hakkede mandler
½ dl mørk rom

Sådan gør du:

Skyl og rens rabarberne og hak dem groft. Flæk chilierne, fjern indmaden og hak dem fint. Kom rabarber og chili i en gryde sammen med sukker og eddike. Kog op og lad simre i ca. ½ time. Tilsæt de hakkede mandler og rom til sidst. Kom chutneyen på rene glas. Smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad. Du kan også bruge squash eller græskar i stedet for rabarber, eller du kan blande med rabarber.

Foto: Lene K.Rabarbersaft
3 kg rabarber
3½ dl vand
4 vaniljestænger
Saft fra 2 friske lime
400-600 g sukker
Atamon

Sådan gør du:
Skyl og rens rabarberne, skær dem i skiver og kog dem møre i vand sammen med vaniljestængerne, som blot er flækkede. Når rabarberne er helt udkogte, dryppes saften af gennem et rent klæde lagt over en si eller et dørslag. Kom saften i en gryde sammen med limesaft og sukker. Mængden af sukker afhænger af din søde tand og af rabarbernes sødme. Giv saften et hurtigt opkog. Skum af. Tilsæt atamon og kom den færdige saft på rengjorte, atamon skyllede og skoldede flasker.

Tips til holdbar syltning

  • Det er brugen af sukker og eddike, der konserverer.
  • Du skal spise dine syltede sager inden for et år.
  • Brug rengjorte redskaber og rengjorte glas og flasker.
  • Vask først glassene i enten opvaskemaskine eller opvaskemiddel.
  • Skyl glassene i vand med atamon og skold dem.
  • Opbevar glassene med de syltede sager tørt og køligt.
Twitter Print

Mest læste artikler