Svampegift i nødder
Nødder er en elsket sund snack for mange, og med de kommende afgiftssænkninger, er det også prismæssigt overkommeligt at spise løs. Dog kan det betale sig, at holde et vågent øje med de nødder du spiser. Nødderne kan nemlig indeholde svampegiften Aflatoksiner.
Aflatoksiner er svampegiftstoffer, som dannes af skimmelsvampene Aspergillus.
Aflatoksiner findes primært i nødder, heriblandt paranødder, jordnødder og pistacienødder, men kan også findes i mandler og hasselnødder, samt tørrede figner, ris og majs.
Aflatoksiner er farlige for dit helbred
Selvom der findes forskellige typer af aflatoksiner, så er aflatoksin B1 den mest udbredte i fødevarer – og desværre også den mest sundhedsskadelige.
På Fødevarestyrelsen.dk advarer de mod aflatoksiner, da forskning viser, at disse stoffer både er kræftfremkaldende og genotoksiske.
EU har regler for kontrol af aflatoksiner
En af problemerne ved forekomsten af aflatoksiner i fødevarer er, at aflatoksiner typisk fordeler sig meget ujævnt, hvilket gør det svært at teste for grænseværdier af de skadelige svampegiftstof i et helt parti.
Af denne grund har EU regler for grænseværdiskontrollen af aflatoksiner i blandt andet tørrede figner. Afhængigt af partiets størrelse, skal der nemlig udtages op til 100 delprøver per 300 gram. På denne måde øges sandsynligheden for, at prøvetagningen fanger de forurenede figner.
Disse nødder skal du undgå
En god hovedregel er at undgå nødder, der ser deforme ud og/eller smager dårligt. Pas især på med at spise nødder, der er produceret i tropiske og subtropiske lande, da aflatoksiner normalt kun dannes i disse egne.
Køb i stedet nødder fra Danmark og andre lande med køligere klima.