I Danmark spildes cirka 700.000 tons fødevarer årligt, der kunne have været spist. Ifølge Miljøstyrelsen er de danske hjem ansvarlige for, at 250.000 ton mad ender i skraldespanden hvert eneste år. Det kan skyldes en række falske madmyter omhandlende madspil, der florerer blandt danskerne.
– Vi er naturligvis alle nervøse for at komme til at spise madvarer, der er for gamle, og som gør os syge. Men det er desværre vores fornemmelse, at en stor del af danskerne smider mad ud, der sagtens kan spises, fordi de læner sig op ad nogle gamle myter, eller fordi man glemmer at bruge sin sunde fornuft, siger Britta Surland, madspecialist i Arla, i en pressemeddelelse.
Myte 1: Kødretter må kun genopvarmes én gang
Falsk: En af de gængse madmyter, der kan være årsag til madspil, handler om genopvarmning af mad. Mange danskere tror nemlig ikke, at kødretter som for eksempel pasta med kødsovs må genopvarmes mere end én gang, men det er ikke sandt.
– Det er en myte, at kød ikke må genopvarmes flere gange. Den kulinariske kvalitet vil muligvis ændre sig, men det kan du kompensere for ved at tilsætte ekstra krydderi. Du kan altså sagtens genopvarme kødsovsen flere gange, så længe du gør det med omtanke. Det, du skal være opmærksom på, er at nedkøle maden til 5 grader inden for 3 timer. Derudover er det vigtigt, at du giver maden et opkog, så du er sikker på, at temperaturen kommer op på minimum 75 grader, fortæller Britta Surland.
Myte 2: Ris skal spises samme dag, som de er kogt
Falsk: Det er ikke farligt at genopvarme ris, når de håndteres korrekt. Sørg for at nedkøle risene rigtigt (ned til 5 grader i centrum inden for 3 timer) så undgår du, at de sporedannende bakterier formeres. Du kan derfor nedkøle risene i små portioner, så går det hurtigere. Hvis risene skal spises varme, skal de genopvarmes til minimum 75 grader.
Myte 3: Mad må kun nedfryses én gang
Falsk: Det er en myte, at du ikke må fryse din mad flere gange. Hvis du nedfryser din mad mere end én gang kan det dog medføre, at maden kan miste noget smag, ændre konsistens, eller måske få en harsk smag, hvis der er tale om fedtholdig mad. Sørg altid for god hygiejne, og at maden bliver korrekt opvarmet til minumum 75 grader i centrum og nedkølet hurtigt til 5 grader.
Myte 4: Syltetøj med mug skal kasseres straks
Sandt: Er der mug eller skimmel på syltetøjet skal hele glasset kasseres, da svampesporer hurtigt spreder sig til hele glasset, uden at det kan ses.
Myte 5: Skæreosten skal smides ud, hvis der er skimmel på.
Falsk: Fast ost kan godt spises, selvom der har været mug på. På hårde oste kan du nemlig nøjes med at skære muggen væk et par centimeter rundt om mugpletten.
Myte 6: Det er farligt at genopvarme mad med persille og spinat
Falsk: Det er ikke farligt at spise genopvarmede retter med persille eller spinat. Disse retter kan indeholde jordbakterier, men hvis du sørger for at holde en god køkkenhygiejne ved at skylle dine grøntsager, og du desuden sørger for hurtigt at nedkøle til 5 grader og genopvarme maden korrekt til minumum 75 grader i centrum kan du være helt tryg ved at spise dine genopvarmede rester.
Myte 7: Bananer skal smides ud, hvis de er for brune
Falsk: En moden banan kan sagtens spises, uanset hvor brun den er, da der er blot tale om en omdannelse af sukkerarter. Overmodne bananer er for eksempel gode til smoothies eller banankage, da de tilfører en svampet konsistens og en ekstra sød smag. Husk også, at du altid kan fryse overmodne bananer i stedet for at smide dem i skraldespanden.
Myte 8: Der må ikke være pels på champignon
Falsk: Du skal ikke være bange for at spise champignon med ’hvid pels’ omkring roden. Det er ikke skimmelsvamp.
Myte 9: Hele rugbrødet skal smides ud, hvis der er mug på det
Sandt: Finder du mug på overfladen af dit rugbrød, skal det hele smides ud. Sørg derfor for at være opmærksom på, hvor meget brød du regner med at spise i løbet af ugen, så du ikke køber for meget. Du kan også tage brødet med en tang eller helt rene hænder, så brødet holder sig længere. For at undgå at der dannes mug på dit rugbrød, kan du også sagtens fryse det ned i stedet for at smide det i skraldespanden, og kun tø de stykker rugbrød op, du har brug for.
Myte 10: Rødbede og bladselleri må aldrig genopvarmes. Det udvikler nitrit, som kan være kræftfremkaldende
Falsk: Rødbede og bladselleri indeholder ligesom spinat, grønkål og persille et naturligt højt indhold af nitrat, der kan omdannes til nitrit. Nitrat kan omdannes til nitrit af bakterier på råvarerne, hvilket i høje doser kan være sundhedsskadeligt. Dræbes bakterierne ikke ved tilberedningen, eller får de mulighed for vækst som følge af for langsom afkøling, kan de medføre et højt indhold af nitrit i maden. Du kan dog sagtens genopvarme denne type grønsager, så længe du sørger for god hygiejne og især sørger for, at maden bliver korrekt opvarmet til minimum 75 grader og nedkølet til 5 grader inden for 3 timer.