Vi smider alt for meget mad ud: Sådan mindsker du let dit madspild

En tredjedel af al mad ender i skraldespanden. Det er alt for meget. Det gode er, at det sagtens kan være sjovt og inspirerende at mindske madspildet.

Danskerne kasserer hvert år kasseret cirka 715.000 tons mad, som kunne være blevet spist. Det er ikke bare et problem af økonomiske og sociale grunde – det er også et gigantisk miljøproblem, for mad udleder CO2, når det bliver til affald.


Faktisk stammer mellem otte og ti procent af den samlede CO2-udledning fra madspild. Eller sagt på en anden måde: Hvis madspild var et land, ville det være den tredjestørste kilde til udledning af drivhusgasser – næst efter USA og Kina.

Vi har derfor samlet en række anbefalinger til, hvordan du kan være med til at mindske madspild på en sjov måde, der tilmed gavner både miljøet og din pengepung.

Fem gode apps til bekæmpelse af madspild

Ifølge Danmarks Statistik har hver sjette dansker brugt apps til at bekæmpe madspild .

Vi har set nærmere på fem af dem.

Madspild App

1. Lad dig overraske med Too Good To Go

Den mest kendte madspilds-app er Too Good To Go, hvor du kan købe lykkeposer med overskudsvarer til reduceret pris hos blandt andet restauranter, bagere, supermarkeder, producenter og kantiner. Over 3.500 forhandlere er at finde i Too Good To Go-app’en, så her burde være mulighed for at gøre et miljøvenligt kup, uanset hvor i landet du befinder dig. Men du skal være hurtig – for der er rift om poserne.

2. Gå på jagt efter ‘gule mærker’ i Netto+ app’en

Du kender nok allerede de gule mærker, der indikerer, at en vare er blevet nedsat, fordi den f.eks. nærmer sig udløbsdatoen. Men som noget helt nyt kan du nu også jagte de ‘gule mærker’ i Nettos app Netto+. En ny funktion i appen kaldet ”Lokalt nedsatte varer” giver dig overblik over alle nedsatte varer i din lokale Netto.

3. Tøm køleskabet med ‘For Resten’

Forbrugerrådet Tænk står bag appen ‘For Resten’, der blandt andet kan hjælpe dig med at give madrester nyt liv. I app’en finder du hundredvis af opskrifter, tips og tricks, der gør det nemt for dig at få brugt dine råvarer og rester. I app’en finder du også en række gode råd til opbevaring af råvarer, så de holder sig længst muligt. En anden mulighed for at tømme køleskabet er at klikke på webopskrifter.dk, som har en rigtig fin guide til, hvordan du kan få mest muligt ud af de ingredienser, du har.

4. Det vegetariske alternativ: Plant Jammer

Plant Jammer minder om ‘For Resten’, men fokuserer på vegetariske retter. I app’en starter du med at definere dit mål: Vil du spise mere grønt? Tømme køleskabet? Hente inspiration? Eller spise sundere? Herefter bliver du præsenteret for et væld af inspiration, der er tilpasset dit mål.

5. Støvsug naturen for VILD MAD

Naturen er et overflødighedshorn af spiselige ingredienser, som det også ville være synd og skam at lade gå til spilde. App’en VILD MAD, som Nordea Fonden står bag, er en såkaldt ‘sanke-guide’ til den vilde, spiselige natur. Den indeholder selvfølgelig også opskrifter til, hvordan den kan bruges i køkkenet.

Fem nye madspilds-vaner

Bekæmpelse af madspild er i høj grad en vanesag. Her får du fem gode tips til, hvordan du kan gøre dine gamle vaner mere bæredygtige – og samtidig spare penge.

Madspild

1. Se, duft, smag

Vidste du, at der er forskel på datomærkningerne ‘bedst før’ og ‘sidste anvendelsesdato’? ‘Bedst før’ er kun vejledende. Det vil sige, at hvis varen dufter og smager fint, kan den sagtens spises. Sidste anvendelsesdato betyder, at du kan blive syg af at spise varen, hvis datoen er overskredet.

2. Lav æggetesten

Æg kan ofte holde sig længe efter ‘bedst før’-datoen. Her kan du med fordel prøve dig frem med æggetesten: Læg ægget i en skål med vand. Hvis det synker til bunds, er det fint. Hvis det rejser sig op, skal det snart spises. Hvis det flyder, er det dårligt og bør kasseres.

3. Brug isterningebakker til “flydende rester”

Du kender det. Du skulle egentlig bare bruge en lille sjat fløde, men nu har du åbnet en hel karton. Frys resten ned i isterningebakker lavet af silikone – så kan du nemt tilgå en mindre mængde, når du har behov for det. Det samme kan du i øvrigt gøre med yoghurt, cremefraiche, hakkede tomater, krydderurter blandet med olie og alt muligt andet.

4. Tryl citrusskræller om til rengøringsmiddel

Gem skræller fra citrusfrugter i et patentglas, fyld glasset med eddike og luk det godt til. Lad det stå et mørkt sted i ca. to uger. Bland 1/3 af blandingen med 2/3 vand i en sprayflaske: Voila, så har du et genialt rengøringsmiddel til hjemmet.

5. Genopliv tørt brød med vand

Er brødet blevet tørt, så fugt det med rindende vand eller gnub det med isterninger og kom det i ovnen – så bliver det sprødt og lækkert igen.

Kilde: Too Good To Go

Mest læste artikler