Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig syg. 

Færdigpakket mad skal være mærket med en holdbarhedsdato, så du som forbruger kan se, hvor længe varen kan holde sig ved rigtig opbevaring. Fødevarerne kan være mærket med to forskellige typer datomærkning; ’’sidste anvendelsesdato’’ eller ’’bedst før’’ / ’’mindst holdbar til’’, og der er en væsentlig forskel på, hvad de to datomærkninger betyder. 

Læs også: Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfur

Sidste anvendelsesdato

Datomærkningen ’’sidste anvendelsesdato’’ betyder, at varen kan anvendes til og med den angivne dato. Derefter skal fødevaren smides ud, da fødevaren efter denne dato, kan udgøre en sundhedsrisiko. 

Best før / mindst holdbar til

Datomærkningen ’’bedst før’’ / ’’mindst holdbar til’’ betyder, at varen som minimum kan holde sig til den angivne dato. Hvis fødevaren lugter og smager fint, kan den sagtens spises uden at udgøre en sundhedsrisiko. Mange fødevarer angivet med denne type datomærkning, kan ofte holde sig længere end den angivne dato. Hvis varen begynder at ændre udseende og lugt, skal du smide den ud. 

Læs også: De bedste tricks til rengøring af ovnen

Der er nogle få varer, som ikke er datomærket. Det omhandler blandt andet frugt og grønt, da det er svært at vurdere, hvor længe denne type vare kan holde sig. Derudover er varer som sukker, tyggegummi, eddike, salt, vin og drikkevarer med en alkoholprocent på over 10%, heller ikke datomærket. Det skyldes, at det vurderes, at disse varer ikke kan blive for gamle.  

Spis ikke maden efter sidste anvendelsesdato

En undersøgelse foretaget af Stop Spild af Mad, Forbrugerrådet Tænk og Landbrug & Fødevarer viser, at 74% af danskerne undersøger fødevaren og spiser den, hvis den vurderes at være i orden, selvom den har overskrevet sidste anvendelsesdato. Kun 21% svarede, at de smider fødevaren ud. 

Læs også: Få flere blomster på din orkide

Ifølge Nina Læssø Jakobsen fra Fødevarestyrelsen, skal man dog ikke selv vurdere fødevaren, når den har overskredet sidste anvendelsesdato. Det skyldes, at fødevarerne kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, som man ikke selv kan lugte sig frem til. Hvis du spiser fødevarer der har overskredet sidste anvendelsesdato, risikerer du, at det kan føre til alvorlige sygdomme. Du skal derfor altid smide fødevarer ud, hvis de har overskredet sidste anvendelsesdato. 

Kilder: Søndagsavisen.dk, Forbrugerrådet Tænk, Stop Spild af Mad & Landbrug og Fødevarer


Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler