Vi opbevarer madrester forkert og får mavepine
Rester er godt. Man slipper for at lave mad hver eneste aften, og det er nødvendigt for husholdningsbudgettet. Desuden er madspild et kæmpe problem i vores samfund.
Men noget tyder på, at vi ikke opbevarer resterne tilstrækkelig godt og risikerer ondt i maven eller i værste fald madforgiftning på grund af uvidenhed.
Flere af disse fødevare-advarsler vil overraske dig
Der er nemlig flere madvarer, som kun kan tåle genopvarmning, hvis man er særlig påpasselig med hygiejnen og opbevaringen, og måske er det en god idé at undgå dem som restemad i det hele taget.
Du bliver desværre nok overrasket over flere af dem.
Madvarer, der ikke er gode som genopvarmede rester
Champignoner: Generelt bør de fleste svampe spises umiddelbart efter tilberedningen. Proteinerne nedbrydes i det øjeblik, du skærer en champignon over, og det kan være dårligt nyt for din mave, hvis du spiser dem i en gryderet dagen efter. I hvert fald, hvis retten ikke kommer på køl hurtigt.
Æg. Når man genopvarmer denne proteinbombe for eksempel i rørægs-versionen, kan der udløses stoffer, som skader din mave.
Kartofler. Ja, det er ikke løgn – kartofler kan give mavesmerter, hvis de ikke nedkøles omgående. Der findes bakterier, som trives i kogte og stegte kartofler, hvis de står og damper af på køkkenbordet.
Ris. Igen, lidt tarveligt at nævne denne almindelige spise, men forskningsresultater i køkkenhygiejne viser, at bakteriesporer kan overleve i kogt ris og udvikle sig, hvis risen ikke afkøles omgående og opbevares korrekt. Bakterierne kan forårsage diarre og opkastning.
Kylling. Fjerkræ skal gennemsteges, det ved vi. Men var du også klar over, at genopvarmet kylling kan give mavepine? Proteinsammensætningen i kylling ændrer sig ved nedkøling og genopvarmning, og det gør retten svær at fordøje. Husk derfor altid, at rester med kylling skal være gennemvarm.
Kilder: Woman’s Day m.fl.