Pas på! Netbutikker sælger usikre beskyttelsesmasker

Stadig flere danskere efterspørger beskyttelsesmasker til at beskytte sig mod coronavirus, når de færdes i det offentlige rum. Men mange af de netbutikker, der sælger beskyttelsesmasker, har ikke kunnet dokumentere, at maskerne lever op til kravene til beskyttelsesudstyr.

ulækkert mundbind

Efterspørgslen på sikkerhedsmasker er stor i disse dage, og mange danskere går på nettet for at købe dem. Men det kan give en falsk tryghed, for mange af de netbutikker, der sælger maskerne, kan ikke dokumentere, at maskerne lever op til kravene til beskyttelsesudstyr.

Foreløbig har Sikkerhedsstyrelsen givet 12 danske netbutikker besked om at stoppe salget af beskyttelsesmasker, som de sælger som personlige værnemidler. Butikkerne har derfor fået påbud om at stoppe salget, hvis de ikke frivilligt har valgt at gøre det.

– Der er rigtigt mange, der sælger beskyttelsesmasker i øjeblikket, og det er vigtigt, at folk ikke får en falsk tryghed, fordi de har købt et produkt, der ikke lever op til reglerne, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Løbende kontrol

Der bliver løbende ført kontrol med netbutikkers salg af værnemidler, og hvis det er usikkert, om et produkt lever op til reglerne, undersøges det nærmere. Foreløbigt er det blevet til 12 produkter, hvor der for eksempel har manglet CE-mærkning eller en dansk brugsvejledning.

– Vi har købt nogle masker for at kunne se nærmere på dem, og i 12 tilfælde får forhandlerne en afgørelse fra os om, at de skal få bragt tingene i orden, siger Stine Pedersen.

I nogle tilfælde har det været tydeligt, at kvaliteten af beskyttelsesmaskerne ikke har været i orden. Andre masker har ikke haft en brugsvejledning med. Derudover er der nogen, der ikke har haft den CE-mærkning, hvor fabrikanten angiver, at produktet er i overensstemmelse med reglerne for værnemidler.

Hvis en maske ikke lever op til reglerne, kan Sikkerhedsstyrelsen give et påbud om at stoppe salget. Derudover kan forhandleren blive bedt om at informere alle, der har købt beskyttelsesmaskerne om, at der ikke er dokumentation for, at maskerne virker som beskyttelse mod skadelige partikler, for eksempel coronavirus.

– Vi vil fortsat holde øje med de beskyttelsesmasker, der sælges i Danmark i øjeblikket. Der kommer mange nye forhandlere til, men kravene er de samme for alle: Hvis noget sælges som et værnemiddel, skal det også fungere som et værnemiddel, siger Stine Pedersen.

Usikkert om mundbind virker

I stedet for beskyttelsesmasker vælger mange at anvende mundbind, men om disse overhovedet virker som beskyttelse mod coronavirus, er der delte meninger om. Derfor har man i Region Hovedstaden iværksat en undersøgelse, der éen gang for alle skal fastslå dette. 

Ifølge professor og overlæge Kasper Iversen fra Herlev-Gentofte Hospital, som er en af projektlederne på undersøgelsen, er der flere udfordringer ved at bære mundbind, og den yder derfor ikke nødvendigvis fuld beskyttelse mod virus.

– For mange personer kan det være svært at bære mundbindet konsekvent hele tiden. I nogle tilfælde er den ikke tilstrækkeligt tæt, og samtidig holder den kun maksimalt i otte timer, før den skal skiftes. Måske er et øget brug af mundbind en del af løsningen, men der er behov for, at vi i et godt videnskabeligt studie afklarer effekten af mundbind en gang for alle, siger Kasper Iversen.

Mest læste artikler