DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Skru op for hørelsen og livskvaliteten

Mange ældre har generende symptomer på høretab, men søger ikke hjælp. Det kan have flere negative konsekvenser, og det er derfor vigtigt at få lavet en høretest, hvis du tror, du har nedsat hørelse. Et høreapparat er ingen hindring for at leve et rigt og aktivt liv.

Fuglekvidder på en forårsdag, et stykke dejligt musik eller en hyggelig snak over middagsbordet er nogle af de ting, der giver livet værdi. Men for de mennesker, der lider af høretab, er oplevelser som disse ikke helt så ligetil: Lydene er måske langsomt forsvundet eller er blevet mindre tydelige, og det kan være svært at deltage i samtaler på samme måde som tidligere. 

En del har svært ved at erkende, at hørelsen ikke er, hvad den har været, eller de slår problemet hen og tænker, at det blot er en del af det at blive ældre. De lever derfor med de negative konsekvenser som for eksempel kan være, at de trækker sig fra sociale sammenhænge, bliver irritable og ensomme. Oplever du, at din hørelse har forandret sig, er det derfor vigtigt at få gjort noget ved det, og der er første skridt at få foretaget en høretest. 

Få tjekket din hørelse

Hos Dansk HøreCenter er det nemt og gratis at få foretaget en høretest, hvis du oplever symptomer på nedsat hørelse. Tegnene på høretab kan være forskellige. For Uffe Villumsen på 69 år var der flere ting, som for syv år siden fik alarmklokkerne til at ringe og fik ham til at få foretaget en høretest: Han kunne ikke længere høre vaskemaskinens bippen, når vaskeprogrammet var færdigt, og han havde tit besvær med at høre alt, hvad der blev sagt i samtaler – særligt viste det sig, når han kørte bil og ikke kunne høre, hvad personen på passagersædet ved siden af sagde. Uffe Villumsen fik derfor foretaget en høretest, som viste, at han led af høretab, og han har siden da gået med høreapparat – en beslutning, han ikke har fortrudt.

”Folk forestiller sig tit, at et høreapparat er stort og klodset, men mit er så lille, at jeg altid har det på,” siger Uffe Villumsen, der som mange andre med nedsat hørelse har oplevet en bedre livskvalitet, efter han fik høreapparat. 

”Hverdagen er blevet nemmere, fordi jeg nu har en mere ukompliceret hørelse. Jeg kan bedre deltage i samtaler, og min kone bliver ikke irriteret over, at jeg hele tiden siger ’hva’,” fortæller Uffe Villumsen.

Lad være med at udskyde

I dag oplever Uffe Villumsen ikke mange begrænsninger i hverdagen på grund af sit høretab.

      Fem tegn på høretab:
  • Du oplever, at folk omkring dig mumler, og du har især svært ved at deltage i samtaler på steder med mange mennesker eller baggrundsstøj.
  • Du skruer højere op for musikken eller tv’et.
  • Du må tit bede andre om at gentage, hvad de har sagt.
  • Lyde, som du tidligere kunne høre, er forsvundet, fx urets tikken, lyde fra vaskemaskinen eller fuglekvidder.

Han lever et aktivt pensionistliv med fitness, foreningsarbejde, golf og samvær med familien, hvor det at gå med høreapparat ikke er nogen forhindring. Skulle uheldet være ude,
og han taber høreapparatet under en golftur, kan han finde det med en smart søgefunktion, og mobiltelefonen går direkte over høreapparatet,
så opkald er nemme at modtage og foretage, når han er på farten. Derfor er Uffe Villumsen heller ikke i tvivl om, at han vil anbefale andre at tage affære med det samme, hvis de oplever høreproblemer.

”Hvis man har en mistanke, synes jeg bare, man skal få det tjekket. Lad være med at udskyde det!”

Hvis du oplever et eller flere af disse tegn eller har mistanke om, at du har høretab, kan du bestille tid til en gratis og uforpligtende høretest hos Dansk HøreCenter her.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler