3 smarte tips: Sådan undgår du tørre hænder

Med hyppig håndvask og afspritning går de fleste rundt med ru og rød hud på hænderne. Men du kan sagtens undgå det - læs om hvordan du holder din hud fugtig, og hvorfor de egentligt bliver så tørre. 

tør hånd

Tørre hænder er både irriterende og kan også gøre ondt, da huden faktisk kan sprække, hvis den virkelig mangler fugt. Heldigvis er der mange måder, hvorpå du kan få bugt med den tørre og til tider sprukne hud – læs med her og få metoderne.

Årsager til tør hud

Det er ikke kun håndsprit og håndvask der medvirker til, at dine hænder bliver tørre. Det kan en faktor som sæsonen også.

Når vinteren kommer, bringer den luftfugtigheden ned, hvilket gør luften mere tør. Derfor er du i vintersæsonen særligt eksponeret for tør hud, da luften omkring os, også er markant mere tør.

Derfor kan du med fordel gøre det til vane at passe godt på huden på dine hænder i sommerperioderne, så den er klar og stærk til vintersæsonen eller en periode som denne, hvor alle opfordres til at afspritte, og vaske hænder hyppigt.

Hvorfor bliver din hud tør

Men hvorfor er det egentligt at huden på hænderne bliver tør, når vi vasker hænder og bruger håndsprit?

På huden sidder en naturlig barrierer, der sørger for at den fugt der er i huden ikke fordamper, hvis barrieren altså er sund og tæt.

Hudens barrierer kan slides og blive tynd og svag. På den måde er den dårligere til at holde på hudens naturlige fugt, under barrieren.

Og til at svække hudens barrierer er vand den store synder. Selvom det virker indlysende at vand kan tilføje fugt, så har vand på huden faktisk den modsatte effekt. Vand tørrer nemlig huden ud.

Håndsprit eller vand og sæbe

Håndsprit er faktisk mere skånende for din hud end håndvask er, da det ikke fjerner hudens naturlige barrierer. Spritten i håndspritten er naturligvis udtørrende for huden, men hvis du anvender en håndsprit hvor der er tilsat glycerin, kan glycerin være med til at genfugte dine hænder efter håndspritten.

Derfor kan håndsprit være et godt supplement for håndvask. Men husk stadig på, at håndvask er meget mere effektivt mod at fjerne bakterier – Så brug altid vand og sæbe, når du kan, og håndsprit når du ikke har mulighed for at vaske hænder.

3 effektive tips til at undgå tør hud

Hvis du har tørre hænder skal hudens barrierer bygges op igen, og det kan gøres ved at benytte en god creme. Derudover kan du forebygge, at huden bliver tør ved at følge disse råd.

  1. Koldt vand er mere skånsomt for huden end varmt vand er. Derfor kan du skåne din hud ved at vaske dine hænder i køligere vand, og derudover undgå varme bade.

  2. Udsæt ikke dine hænder for sæber, der ikke nødvendigvis er beregnet til håndvask som eksempelvis rengøringsmiddel. Dette kan også spille en rolle i at dine hænder udtørrer – Brug derfor handsker når du gør rent.

  3. Brug en creme der har et højt indhold af såkaldt hudidentiske eller naturlige fedtstoffer. Disse kan huden bruge til at opbygge den svækkede barrierer.

Mest læste artikler