Gør dit hus klar til storm

Når det trækker op til storm og kraftigt blæsevejr, kan du forebygge de værste skader på hus og bil, inden uvejret sætter ind. Tjek vejrudsigten, fastgør tagsten og -plader og gennemgå haven for ustabile træer, så er du allerede godt hjulpet.

Storme er dyre, men skader kan undgås 

De to store efterårsstorme sidste år, Allan og Bodil, gav rigtig mange skader særligt på huse og kostede forsikringsselskaberne over fire milliarder kroner. Nu begynder en ny stormsæson. Men med en række gode forebyggelsesråd, kan du gøre dit til at undgå mange af skaderne.

Man kan forebygge de værste skader ved at tjekke sit tag, beskære de største træer og generelt sørge for, at der ikke er løse genstande, der kan skade ens hjem.

 – Hvert efterår ser vi en lang række skader, som nemt kunne være forhindret. Stormskader rammer ofte hustage, fordi man ikke har fået savet udsatte grene af træerne eller fået skiftet de løse tagsten, siger Carsten A. Sørensen, der er skadechef i Tryg.

Generelle råd til at forebygge stormskader 

  • Tjek om træer og grene i nærheden af dit hus og udhus er stærke nok til at kunne modstå de kraftige efterårsstorme. Grene, som falder ned er en hyppig årsag til tagskader. Fjern rådne og løse grene, der endnu ikke er faldet ned.
  • Tjek hele tagfladen i hvert fald én gang årligt. Vær opmærksom på, at tagsten og tagplader ligger rigtigt, og at de ikke er beskadiget. Tagsten eller -plader med revner bør udskiftes.
  • Gennemgå dit plankeværk og udskift beskadigede dele, så det står stabilt.

Når stormen er varslet

  • Husejere, som har en trampolin i haven, bør sørge for, at trampolinen er forsvarligt fastgjort, så den ikke river sig løs og forvolder skade på huset.
  • Fastgør om muligt løse tagsten og tagplader.
  • Tjek afdækning på skorstenen.
  • Sørg for at sætte cykler, havemøbler og andre løse genstande ind et sikkert og aflukket sted. Det, der ikke kan fjernes, kan man evt. binde sammen, fx havestole.
  • Læg evt. flagstangen ned

Tjek vejrudsigten

Vejrudsigterne er efterhånden så præcise, at kraftigt blæsevejr og storme ofte bliver varslet i så god tid, at du kan nå at gøre de sidste forberedelser. Hvis vejrudsigten varsler storm, bør du ikke parkere din bil i nærheden af store træer eller høje huse. Det er også vigtigt at sikre dig, at alle døre og vinduer er helt lukkede.

Hvad med forsikringen

Skulle der ske stormskade på dit hus, bliver skaderne dækket af din husforsikring. Bliver bilen ramt, vil skaden være omfattet af bilens kaskoforsikring. Er der ingen kaskoforsikring, må bilens ejer selv betale. Forsikrings-mæssigt er der storm, når vindstyrken når op på 17,2 m/pr.sekund.

Mest læste artikler