Sådan rydder du sne på den nemmeste måde

For at komme lettest omkring snearbejdet er det vigtigt, at du har de rigtige redskaber. Hvis du ikke allerede har en sneskovl, så køb en! Og så skal du beslutte, om du vil bruge sand eller salt - eller noget helt tredje.

Det rigtige udstyr til rydning af sne

Når kampen skal tages op mod glatføret på fortovet og i indkørslen, vil du sætte pris på det rigtige udstyr – ellers kan det hurtigt blive en hård “fornøjelse”.

Sneskraberen er det klassiske udstyr, når der skal fjernes større mængder sne. Den findes i flere materieler – typisk i træ, metal og plast. Men hvilken skal du vælge?

Plastikskraberen er ofte at foretrække

En af fordelene ved en plastik sneskraber er, at den ikke vejer så meget. Dette er klart en fordel, når de tunge dynger af sne, skal skubbes væk. En anden fordel er, at plastik er et blødere og lettere materiale end metal og træ, og derfor nemmere manøvrerer over de ujævne steder på fliserne.

Derimod vil en sneskraber af træ eller metal have bedre forudsætninger end en plastiksneskraber for at fjerne hårdt, nedtrampet sne, da disse har mere tyngde og kan give mere modstand. 

Kosten fjerner nyfaldet snelag

Selv om der kun er faldet en smule sne, er det stadig din pligt som husejer at fjerne det. Et lille lag sne kan ikke fjernes med en sneskraber. Her vil en almindelig udendørs kost være ideel.

Husk dog at kosten kun fejer sneen væk – ikke islaget, som med stor sandsynlighed ligger under.

Sneslyngen er det ultimative udstyr

Sneslyngen sparer tid og kræfter, da den stort set gør arbejdet for dig. Prisen på en kvalitets sneslynge er dog markant højere end det øvrige udstyr. Desuden kræver den en del plads til opbevaring. 

Saltning efter sneskrabning

Endelig skal du beslutte dig for, om du vil bruge salt, sand eller grus som glatførebekæmpelse.

Salt er dyrt, men er det nemmeste

Mange vil mene, at salt er det nemmeste løsning, men det kan blive dyrt, hvis en hård frostperiode sætter ind. Du bliver nemlig nødt til at salte oftere, hvis temperaturen falder, og endeligt påvirker salten de omgivende planter og miljø.

Sand skal fjernes, når sneen er væk

Sand er for nogle lidt mere besværlig end salt, da sand er sværere at opbevare, ligesom det er hårdt at grave i, når der er minusgrader. Omvendt så kan en plastbeholder med låg blive et effektiv sand-lager. Sand virker uanset temperaturudsvinget, men det bliver liggende og skal fjernes, når isen og sneen er væk.

Findelt grus kan være effektivt

Grus er også en mulighed. Findelt grus er særdeles effektivt i glat føre, men præcis som med sandet kan det være besværligt at opbevare, ligesom det skal fjernes igen til foråret. Vælg altid findelt grus – bliver det for groft, er det svært at gå på. Køb eventuelt en lille sand eller saltspreder i det lokale byggemarked. Den gør arbejdet hurtigt og effektivt for dig.

CMA og kaliumformiat

CMA består af kalk, magnesium og eddikesyre. Det er et alternativt tømiddel, der fordeles ud over isen med en vandkande eller en ukrudtssprøjte. Kaliumformiat fordeles også i flydende form og virker ved at få isen til at revne, så den derved smelter både for oven og nedefra. Læs mere om CMA og kaliumformiat på Idényt.dk.

Mest læste artikler