Vi skal stille uret en time tilbage – bliver 2020 sidste gang?

Natten til søndag den 25. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste gang. 

Vinteren er på vej. Nu bliver dagene kortere og mørkere, græsset dækkes snart af frost og… Var der ikke også noget andet? 

Jo, for natten mellem lørdag den 24. oktober og søndag den 25. oktober skal du huske at stille uret én time tilbage. Der går vi nemlig fra sommertid til vintertid – eller ‘normaltid’, som det egentlig hedder.

Kan snart være sidste gang 

Det kan dog snart være sidste gang, vi vinder den ekstra time ved at gå fra sommertid til vintertid. Tilbage i 2019 vedtog EU-kommisionen nemlig efter mange diskussioner at afskaffe det halvårlige tidsskifte, som ellers har været obligatorisk for EU-landende siden 1980. Fra 2021, besluttede parlamentarikerne, skulle det i stedet være op til de enkelte medlemslande, om de ville følge den nuværende vintertid eller sommertid hele året rundt.

Forslaget var resultatet af en offentlig høring, hvor 4,6 millioner EU-borgere deltog. Her ønskede 84 procent af de adspurgte at afskaffe den nuværende ordning.

Det er imidlertid langt fra sikkert, at EU-parlamentarikerne får deres vilje. Det fortæller Marianne Vind, medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet.

– EU har længe talt om at gøre det forbi med skiftet mellem sommer- og vintertid. Det er helt hen i vejret. Der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at den ene tid skulle være bedre end den anden. Tværtimod kan man sige, at skiftet hjælper os, der bor højt mod Nord med at få mest muligt ud af de lyse timer. Nu er forhandlingen gået i stå i Rådet, hvor det nuværende tyske formandskab ikke har vist nogen interesse for at tage emnet op igen. Der er jo også rigeligt andet at se til for tiden, skriver Marianne Vind i en udtalelse til idenyt.dk.

Hvornår skifter vi til vintertid og sommertid?

To gange årligt stiller vi uret en time frem eller en time tilbage. Vi stiller tiden én time frem i foråret, altid den sidste søndag i marts, og én time tilbage i efteråret, altid den sidste søndag i oktober. Ordningen er blevet til, fordi det giver os bedre mulighed for at udnytte døgnets dagslys.  

Hvem bruger sommertid og vintertid? 

De fleste lande på de nordlige breddegrader bruger sommertid fra marts/april til oktober/november, mens nogle lande på den sydlige halvkugle har sommertid i månederne fra september/oktober til februar/april. 

Lande tæt på ækvator bruger sjældent sommertid eftersom dagenes længde ikke varierer særlig meget i løbet af året. 

I Europa er det kun Island, som ikke stiller uret efter sommertid. I Danmark og de fleste andre europæiske lande varer sommertiden fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Præcis hvilket tidspunkt uret skal stilles på, varierer fra land til land.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler