Selvom vejret ikke rigtig vil indrømme det, er sommeren så småt på vej. Vi har passeret forårsjævndøgn, og snart bliver det tid til at rykke havemøblerne udenfor – og hvad er det nu, det betyder?
Nåh jo, så skal vi stille uret én time frem, for natten mellem lørdag den 25. marts og søndag den 26. marts skal du huske at stille uret én time frem. Der går vi nemlig fra vintertid – eller ‘normaltid’, som det egentlig hedder – til sommertid.
Kan snart være sidste gang
Det kan dog snart være sidste gang, vi vinder den ekstra time ved at gå fra sommertid til vintertid.
Tilbage i 2019 vedtog Europa-Parlamentet nemlig efter mange diskussioner at afskaffe det halvårlige tidsskifte, som ellers har været obligatorisk for EU-landene siden 1980.
Fra 2021, besluttede parlamentarikerne, skulle det i stedet være op til de enkelte medlemslande, om de ville følge den nuværende vintertid eller sommertid hele året rundt.
Forslaget var resultatet af en offentlig høring, hvor 4,6 millioner EU-borgere deltog. Her ønskede 84 procent af de adspurgte at afskaffe den nuværende ordning.
Stadig ingen endelig beslutning
Men her i 2023 er der endnu ikke truffet en endelig beslutning. Det skyldes blandt andet, at krig og corona har fyldt i mediebilledet og derfor udskudt diskussionerne.
Så du kan roligt sætte uret en time frem igen her natten til søndag d. 26. marts.
Hvornår skifter vi til vintertid og sommertid?
To gange årligt stiller vi uret en time frem eller en time tilbage. Vi stiller tiden én time frem i foråret, altid den sidste søndag i marts, og én time tilbage i efteråret, altid den sidste søndag i oktober.
Ordningen er blevet til, fordi det giver os bedre mulighed for at udnytte døgnets dagslys.
Hvem bruger sommertid og vintertid?
De fleste lande på de nordlige breddegrader bruger sommertid fra marts/april til oktober/november, mens nogle lande på den sydlige halvkugle har sommertid i månederne fra september/oktober til februar/april.
Lande tæt på ækvator bruger sjældent sommertid eftersom dagenes længde ikke varierer særlig meget i løbet af året.
I Europa er det kun Island, som ikke stiller uret efter sommertid. I Danmark og de fleste andre europæiske lande varer sommertiden fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.
Præcis hvilket tidspunkt uret skal stilles på, varierer fra land til land.
Denne artikel er senest opdateret i marts 2023.