Vi skal stille uret en time tilbage – måske snart for sidste gang?

Natten til søndag den 30. oktober går vi fra sommertid til vintertid og stiller derfor uret én time tilbage. Måske bliver det snart sidste gang.

Vinteren er på vej. Nu bliver dagene kortere og mørkere, græsset dækkes snart af frost og… Var der ikke også noget andet? 

Jo, for natten mellem lørdag den 29. oktober og søndag den 30. oktober skal du huske at stille uret én time tilbage. Der går vi nemlig fra sommertid til vintertid – eller ‘normaltid’, som det egentlig hedder.

Kan snart være sidste gang 

Det kan dog snart være sidste gang, vi vinder den ekstra time ved at gå fra sommertid til vintertid.

Tilbage i 2019 vedtog Europa-Parlamentet nemlig efter mange diskussioner at afskaffe det halvårlige tidsskifte, som ellers har været obligatorisk for EU-landene siden 1980.

Fra 2021, besluttede parlamentarikerne, skulle det i stedet være op til de enkelte medlemslande, om de ville følge den nuværende vintertid eller sommertid hele året rundt.

Forslaget var resultatet af en offentlig høring, hvor 4,6 millioner EU-borgere deltog. Her ønskede 84 procent af de adspurgte at afskaffe den nuværende ordning.

Stadig ingen endelig beslutning

Men her i 2022 er der endnu ikke truffet en endelig beslutning. Det skyldes blandt andet, at corona har fyldt i mediebilledet og derfor udskudt diskussionerne.

Så du kan roligt sætte uret en time tilbage igen her natten til søndag d. 30. oktober. 

Hvornår skifter vi til vintertid og sommertid?

To gange årligt stiller vi uret en time frem eller en time tilbage. Vi stiller tiden én time frem i foråret, altid den sidste søndag i marts, og én time tilbage i efteråret, altid den sidste søndag i oktober.

Ordningen er blevet til, fordi det giver os bedre mulighed for at udnytte døgnets dagslys.  

Hvem bruger sommertid og vintertid? 

De fleste lande på de nordlige breddegrader bruger sommertid fra marts/april til oktober/november, mens nogle lande på den sydlige halvkugle har sommertid i månederne fra september/oktober til februar/april. 

Lande tæt på ækvator bruger sjældent sommertid eftersom dagenes længde ikke varierer særlig meget i løbet af året. 

I Europa er det kun Island, som ikke stiller uret efter sommertid. I Danmark og de fleste andre europæiske lande varer sommertiden fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

Præcis hvilket tidspunkt uret skal stilles på, varierer fra land til land.

Denne artikel er senest opdateret i september 2022.

Mest læste artikler