Pas på! Denne klassiske forårsblomst er giftig

Mange af os har den i haven eller i vindueskarmen, men faktisk er den så giftig for dit kæledyr, at du straks ringe til din dyrlæge, hvis noget af planten er blevet indtaget - også mindre børn skal passe på. Vi guider dig her til, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Påskeliljen er giftig

Du har den sikkert stående i vindueskarmen eller i ude i haven hvert eneste år, men skønheden til trods, er påskeliljen giftig.

Påskeliljen blomstrer fra marts-april og er en blomst, der findes i haver og rundt om i det danske landskab, hvor blomsten har indtaget grøfter og vilde hegn. Hele påskeliljen er giftig, men løget er langt den største synder.

Grunden til at påskeliljen er giftig er, at den blandt andet indeholder små krystaller af oxalsyresalte, som også findes i rabarber.  Skærer du et lille snit i blomstens stængel, vil du kunne se lidt hvidt saft sive ud. Det er denne saft der også er stærkt hudirriterende, især ved åbne sår eller rifter, og så kan den skabe problemer hvis kæledyr eller små børn indtager den.

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet alligevel er ude og dit barn har indtaget påskelilje, vil det i de fleste tilfælde føre til opkast og dårlig mave. Du kan dog med fordel følge disse råd fra Sundhed.dk og eventuelt kontakte giftlinjen.

Har dit kæledyr har fået fat på planten, så tøv endelig ikke med at ringe og konsultere din dyrlæge. Selv få gram af blomsterløget kan give en alvorlig forgiftning.

Typiske bivirkninger du skal holde øje med, hvis du har mistanke om at dit kæledyr har indtaget dele af planten er:

  • Problemer med balancen

  • Maveirritation som kan vise sig som savlen og pludselig opstående opkast eller diaré

  • Stort indtag kan fremkalde krampeanfald

  • I de værste tilfælde kan giften skabe hjertearytmi, hvor hjertet slår uregelmæssigt

Mest læste artikler