Pynt op med påske-gult ude og inde

At pynte op – ude og inde – behøver ikke at koste en bondegård. Til gengæld bliver de fleste glade, når hjemmet afspejler den kommende højtid, påsken. Vi giver dig en guide til, hvordan du selv laver flotte, gule påskeæg til pynt. 

Gul som solen

Gul er en af de lyseste farver, som øjet kan se. Goethe sagde, at gul fører lysets kvalitet med sig. Gul reflekterer faktisk mest lys af farverne i farvespektret, som er regnbuens farver. Derfor lyser selv de små undseelige erantis op i landskabet og fortæller, at nu er foråret her.

Det er desuden undersøgt videnskabeligt, at de fleste bliver glade af den gule farve. 

Derfor forbindes påsken med gule æg

Påskeægget er en århundreder gammel tradition i Danmark. Det er dog først i slutningen af 1800-tallet, at æggene bliver  af slik og chokolade. Indtil da blev ægget særligt forbundet med påske, fordi det var i den samme periode, at hønsene begyndte at lægge æg igen efter vinteren.

Det var vild luksus igen at sætte tænderne i et frisk hønseæg efter måneder, hvor man levede af det forråd, der var gemt fra sidste år.

Og sent på foråret var der sjældent meget tilbage af det.

Farv dine egne påskeæg til pynt

Når du vil dekorere æg ved hjælp af kogning, skal du være opmærksom på, at hvide æg giver de flotteste farver, mens brune og grå æg i sagens natur giver mere mørke farver. En gul farve kan kun blive klar gul på hvide æg.

Det letteste er selvfølgelig at købe æggene udpustede og rengjorte. Men her skal du tage dig i agt. Der findes nemlig forskellige ægtyper i handelen, vistnok importerede og til billige penge.

Men ofte er de imprægnerede, sikkert for at dræbe bakterier, og langt de fleste imprægneringsmidler har desværre også den virkning, at farverne ikke vil “bide” på æggene.

Derfor er det bedre at ofre lidt mere og købe æg, du ved ikke er imprægnerede eller for den sags skyld renset i klorin, idet visse farver bliver forkerte, hvis der er klorin med i spillet. Gurkemeje giver en stærk gul farve, bruger du knust gurkemeje aftegner farven sig i felter, mens den er mere blandet med de øvrige farver, når du anvender stødt gurkemeje.

Sådan koger du æggene

  • Når du koger æggene med farveelementer, skal du vælge em mindre gryde og sørge for at æggene er under vand (brug låg med noget tungt ovenpå).
  • Æggene bringes langsomt i kog og skal koge i fra en til tre timer, alt efter hvor kraftige farverne skal være.
  • Tag et æg op undervejs og se om farven er tilfredsstillende, hvis ikke, koges videre.
  • Du kan prøve at tilsætte alun, en slags salt, som skulle gøre ægget mere modtagelig for farverne, og dels for at reducere kogetiden.

Sådan efterbehandler du dine påskeæg

Når æggene er tørre, skal de efterbehandles med olie eller lak. Bruges olie (alle former kan bruges), skal du nok gentage behandlingen et par gange, alt efter hvilke æg du bruger. Gnid efter med en blød klud.

Skal æggene ligge i meget lys, er en efterbehandling med lak at foretrække, idet lakken gør dem mere lysægte. Her kan anvendes shellak, lak på dåse eller lignende. 

Kilde: Tempa.dk og Ibulb

Mest læste artikler