Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud, for netop de traditionelle pilekviste og forsytia afgiver pollen, der minder om birkepollen, som mange danskere er allergiske over for.

Skyl grenene inden du sætter dem ind

Det er en god idé at skylle grenene og lade dem tørre et par dage i bryggerset, inden du sætter dem helt ind på bordet. På den måde fjerner og udtørrer du en stor del af de naturlige skimmelsvampesporer, der indeholder allergener, som udløser høfeber og røde øjne. 

Duften fra blomster hænger længe i stuen

Forårsblomsternes behagelige dufte er ofte populære. Men hvor duftene i haven er forbigående, bliver dufte i stuens stillestående luft et problem for duftallergikere. Kirsebær, magnolie, liljer og løgplanter er ofte stærkt duftende, så dem bør du undgå. 

Der findes duftfrie blomster Foto: Berit Viuf

Du kan dog finde sorter, der er stort set duftfrie, og dem kan du bruge i stedet. Kurvblomster som margerit og tusindfryd kan udløse eksem. Det er ikke kun ved fysisk kontakt, men også indirekte, fordi de allergifremkaldende stoffer hvirvles op i luften, når de berøres eller flyttes rundt på.

Ægallergikere reagerer på små mængder

Æg er ikke til at komme uden om i påskepynten. Vær opmærksom på, at børn, som er allergiske over for æg, kan reagere selv ved meget små mængder. Der er dog ingen grund til at afholde børnene fra at være med til at pynte æg, bare tag dine forholdsregler.

Påskeæg til børn med allergi

Lad ikke børn med æggeallergi puste æg selv, vask skallerne, inden de får dem i hånden til at male eller trille, så risikoen for at de “smitter” fra hånd til mund bliver mindre. Alternativt kan du få glas- eller plastikæg i hobbybutikker, som kan pyntes på samme måde som de ægte.

Afskårne grene

Undgå: Pil, hassel, elletræ, birk og forsytia. 

Brug: Kirsebær kornel, gul/hvid kornel, rønnebær, solbær, ribs, gyvel, kirsebær uden duft.

Blomster

Undgå: Stærkt duftende løgblomster (fx liljer), kirsebærblomster, magnolia, margerit, bellis, kornblomst, asters, mælkebøtter og tusindfryd

Brug: Duftfrie sorter, gule roser uden duft, stedmoder, violer, brændende kærlighed (kalanchoe), orchide-er uden duft.

Læs også: Magnolia træ | Tulipantræ | Magnolietræ – Få succes med havens stolthed

Mest læste artikler