Campanula – den blå klokkeblomst

Campanula er en fryd både udendørs i haven og indendørs i krukker og potter. Ordet betyder lille klokke, og det er det, klokkeblomsten ligner - både som blomst og som feen Klokkeblomst hos Peter Pan og Disney.

Fakta om campanula

  • Dansk navn: Campanula / Klokkeblomst
  • Latinsk navn: Campanulaceae
  • Engelsk navn: Campanula

Populære campanula-arter

  • Campanula rapunculus – Rapunselklokke, en gammel køkkenurt
  • Campanula lactiflora – Mælkeklokke, kan blive op til 150 cm
  • Campanula portenschlagiana – Krybeklokke
  • Campanula latifolia – Bredbladeklokke. Max højde 120 cm høj

Antal arter af klokkeblomster

Campanula fordeler sig på over 1000 arter i ca. 50 slægter. Blomsten vokser over hele verden, men planten er mest udbredt i tempererede egne og omkring Middelhavet.

Campanula i Danmark:

Campanula er en kendt og skattet vild blomst i Danmark. Den er også kendt under sit danske navn – Klokkeblomst.

Campanulas udseende

Campanula betyder lille klokke på latin. Blomstens danske navn hentyder naturligvis til blomstens udseende med plantens klokkeformede blomst. Campanula forbindes mest med farven blå, men de findes også i andre nuancer som hvid eller rosa,

Størrelsen varierer fra alt fra kun 5 cm lave planter til reele blomsterbuske i op til 2 meters højde.

Såning/planting af klokkeblomster

Campanulaen kan bruges meget alsidigt i haven. De er robuste og klarer sig godt på egen hånd. De fungerer navnlig godt i grupper på 3 til 5, hvor de sammen kan danne smukke, farvede blomsterpuder.

Campanula kan forspires i priklejord. Drys frøene ud over jorden og dæk dem med et tyndt lag priklejord. Sørg for at vande nedefra, dvs. undervande, da spirerne er skrøbelige. Sæt først spiringen i gang i april måned, da frøene spirer allerede efter en uge.

Campanulas blomstringsperiode

Blomstringsperioden falder forskelligt efter art. Udendørs er det dog udelukkende i sommermånederne fra juni til augst, at de blomstrer.

Campanula indendørs

Campanula trives glimrende indendørs. Her skal den stå lyst og vandes ofte. Den kan godt tåle meget direkte sollys, såfremt man sørger for, at den ikke tørrer ud.

Højsæsonen for klokkeblomst indendør er fra marts til juni, men de vokser glimrende under de rette forhold hele vinteren.

Grobund

Campanula vokser bedst i godt drænet jord og i halvskygge, men er generel ikke kræsen med vækstforholdene. Jorden skal dog ikke være for fugtig.

Campanulas levetid

Campanula er primært en staude. Planten findes både som ét-årig, to-årig og flereårig.

Pasning af klokkeblomster

Klokkeblomster er en taknemmelig blomst, for den behøver ikke meget pleje hverken inde eller ude.

Den største udfordring for Campanulaen er snegle, som af en eller anden grund synes, at klokkeblomster er en lækkerbisken. Så gå jævnligt planterne igennem og fjern eventuelle snegle.

Vanding af campanula

Campanula skal vandes moderat. Den er ikke kræsen med jorden, men bryder sig dog hverken om meget fugtig jord eller decideret tørke eller udtørring.

Gødning af klokkeblomster

Klokkeblomster behøver ikke at blive gødet, medmindre de står i meget næringsfattig jord.

Lysforhold

Campanula foretrækker at stå lyst, men ikke i direkte sollys. Det er både tilfældet for Campanula i haven og Campanula indendørs.

Anvendelse

Ordet klokkeblomst er næsten blevet annekteret af Disney igennem den flyvende, underfundige fe Klokkeblomst fra Peter Pan-filmene.

Mest læste artikler