Forglemmigej – kantplante, bundplante og forårsbebuder

Forglemmigej er tæt på at være et must i enhver blomsterhave, hvor den er ideel både i bede og som bundplante og kantplante. Læs mere her om, hvordan du får succes med forglemmigej, og om hvor blomsten har fået sit fascinerende navn fra.   

Fakta om forglemmigej

 • Dansk navn: Forglemmigej
 • Engelsk navn: Forget-me-not
 • Latinsk navn: Myosotis

Find, hvad du søger om forglemmigej

Arter

Forglemmigej tilhører slægten Myosotis, der tæller over 60 arter. Blandt disse arter finder man forskellige typer af forglemmigej, hvis navne refererer til det sted, hvor den pågældende art trives. Det kan eksempelvis være på bakker, på enge eller ved sumpområder

 • Eng-Forglemmigej (Myosotis scorpioides)
 • Bakke-Forglemmigej (Myosotis ramosissima)
 • Sump-Forglemmigej (Myosotis laxa)
 • Rank-forglemmigej (Myosotis stricta)

Forglemmigejs oprindelse

Forglemmigej er en to-årig blomst, hvilket betyder at den sætter blade det første år, men først blomstrer på andetåret. Forglemmigej kan også så sig selv og dermed overleve i haven i mere end to år.

Forglemmigej er både hjemmehørende i Europa og den vestlige del af Asien. Derudover findes der også et stort antal arter, der stammer fra New Zeeland.

I dag vokser forglemmigej både i Europa, Nordafrika, Nordamerika, Asien og Oceanien, hvilket stort set vil sige hele verdenen. Dette er et vidne om, hvor hårdfør blomsten er. Den trives nemlig under selv meget kolde og barske forhold. I den bundfrosne nordamerikanske stat Alaska er den for eksempel nationalblomsten/statsblomsten. 

Udseende

Forglemmigej er spinkel i sit udseende. Den er fin, enkel og ikke særlig prangende eller kontrastfuld i haven. Forglemmigej har som oftset fem små blade. Disse er hyppigt oftest blå og behårede. Dertil gullige svælgskræl. Stænglen er tynd og pjusket. 

Forglemmigej kan variere i farven. Den findes også i rosa og hvide nuancer. Vi kender dog bedst forglemmigej i den blå og lyseblå version fra danske sommerhaver.

Dyrkning af forglemmigej

Forglemmigej er en forårsblomst. Dens sæson topper i april-maj måned. De fleste arter af forglemmigej er utroligt hårdføre og kan trives både i sol og halvskygge. Den jord, forglemmigej skal stå i, må gerne være næringsrig og ikke for tung.

Forglemmigej er både fantastisk som kantplante i blomsterbedet og som bunddækkeplante mellem eller under større blomster og buske. Den kræver regelmæssig vanding, og jorden skal gerne holdes nogenlunde fugtig.

Såning af forglemmigej

Det ideelle såningstidspunkt for forglemmigej er i løbet af sommeren fra midten af juli til august. Frøene spirer efter 2 til 3 uger. Så forglemmigej i en halv centimeters dybde. Går alt vel, vil planten blomstre året efter.

Apropos forglemmigej

Forglemmigej og kærmindesøster

Forglemmigej kan godt forvekslet med to andre, lyseblå forårsbebudere, der begge blomstrer i april-maj. Det er

 1. Den 20-30 cm høje staude kærmindesøster. Den kan kendes på sine hjerteformede blade.  
 2. Den 10-20 cm høje staude vårkærminde. Den blomstrer en anelse senere end både forglemmigej og kærmindesøster. Dens blade er mere lysegrønne end de to andre.

Hvor stammer navnet forglemmigej fra?

Slægtsnavnet Myosotis stammer fra den græske sammensætningen af mys og otos = mysotos, som betyder museøre. Dette hentyder til blomsterbladenes behåring og udformning.

En af fortællingerne om navnets oprindelse stammer fra en gammel tysk legende om skabelsen: Gud havde skabt dyrene og planterne og var i gang med at navngive planterne én efter én. En af blomsterne var bange for at blive glemt i mængden. Den lille blomst råbte derfor “forglem mig ej, forglem mig ej”. Og på den måde fik den lille blå forårsbebuder sit navn.

Navnet forglemmigej kendes først fra tysk. Det er siden blevet direkte oversat til stort set alle verdens sprog – med den samme betydning.

 • Tysk navn: Vergissmeinnicht
 • Hebraisk navn: Zikhrini
 • Svensk navn: Förgätmigej
 • Italiensk navn: Nontiscordardimé
 • Fransk navn: Ne m’oubliez pas 

Der eksisterer mange andre myter om forglemmigej. De fleste handler om kærlig erindring og afsked i kærlighed. 

Sangen forglemmigej

Der findes også en kendt drikkevise, der går under navnet Forglemmigej. Den starter ret uskyldig: Om blomsten, jeg nu synge vil / Den er så let og ligetil / Den vokser ved hver grøft og vej / Og dens navn, det er forglemmigej. 

Den djærve sømandsvise udvikler sig derefter til at handle om en mand, der møder en pige på en kro. Et par måneder efter vender hun tilbage og viser manden “sin store vom”, som det hedder i visen. Derpå følger hendes mindeværdige ord: “Se her, hvad du har gjort ved mig / Det har du gjort med din forglemmigej”

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler