Fakta om forglemmigej
- Dansk navn: Forglemmigej
- Engelsk navn: Forget-me-not
- Latinsk navn: Myosotis
Find, hvad du søger om forglemmigej
- Arter
- Forglemmigejs oprindelse
- Kan man spise forglemmigej?
- Udseende
- Dyrkning af forglemmigej
- Hvornår skal man så forglemmigej?
- Hvor kan man købe frø?
- Pasning og pleje
- Frost
- Forglemmigej og kærmindesøster
- Navnet forglemmigej
- Sangen forglemmigej
Arter
Forglemmigej tilhører slægten Myosotis, der tæller over 60 arter. Blandt disse arter finder man forskellige typer af forglemmigej, hvis navne refererer til det sted, hvor den pågældende art trives. Det kan eksempelvis være på bakker, på enge eller ved sumpområder
- Eng-Forglemmigej (Myosotis scorpioides)
- Bakke-Forglemmigej (Myosotis ramosissima)
- Sump-Forglemmigej (Myosotis laxa)
- Rank-forglemmigej (Myosotis stricta)

Forglemmigejs oprindelse
Forglemmigej er en to-årig blomst, hvilket betyder at den sætter blade det første år, men først blomstrer på andetåret. Planten kan også så sig selv og dermed overleve i haven i mere end to år.
Den er både hjemmehørende i Europa og den vestlige del af Asien. Derudover findes der også et stort antal arter, der stammer fra New Zeeland.
I dag vokser planten både i Europa, Nordafrika, Nordamerika, Asien og Oceanien, hvilket stort set vil sige hele verdenen. Dette er et vidne om, hvor hårdfør blomsten er. Den trives nemlig under selv meget kolde og barske forhold. I den bundfrosne nordamerikanske stat Alaska er den for eksempel nationalblomsten/statsblomsten.
Kan man spise forglemmigej?
Du kan sagtens spise de små blå blomster. De tager sig særligt godt ud oven på tærter, salater eller koldskål. De smager ikke af så meget, og er derfor et mere smagsneutralt dekorativt element.
Læs også: Spiselige blomster – den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning
Udseende
Forglemmigej er spinkel i sit udseende. Den er fin, enkel og ikke særlig prangende eller kontrastfuld i haven. Blomsten har som oftest fem små blade. Disse er hyppigt oftest blå og behårede. Dertil gullige svælgskræl. Stænglen er tynd og pjusket.
Planten kan variere i farven. Den findes også i rosa og hvide nuancer. Vi kender dog bedst forglemmigej i den blå og lyseblå version fra danske sommerhaver.

Dyrkning af forglemmigej
Forglemmigej er en forårsblomst. Dens sæson topper i april-maj måned. De fleste arter er utroligt hårdføre og kan trives både i sol og halvskygge. Den jord, forglemmigej skal stå i, må gerne være næringsrig og ikke for tung.
Forglemmigej er både fantastisk som kantplante i blomsterbedet og som bunddækkeplante mellem eller under større blomster og buske. Den kræver regelmæssig vanding, og jorden skal gerne holdes nogenlunde fugtig.
Hvornår skal man så forglemmigej?
Det ideelle såningstidspunkt for såning er i løbet af sommeren fra midten af juli til august. Frøene spirer efter to til tre uger. Du skal så forglemmigej i en halv centimeters dybde, og planten vil blomstre året efter og herefter år efter år. Blomsten afgiver nemlig store mængder af frø, som den frigiver og dermed formerer sig med. Du kan derfor næsten være sikker på, at du året efter vil have et større område med blomsten, end du lagde ud med året før.
Hvor kan man købe forglemmigej?
Du kan købe frø online og på planteskoler. Du kan dog også gå ud i naturen og grave nogle planter op, som du kan genplante i din egen have.
Pasning og pleje af forglemmigej
Planten kræver ikke nogen særlig pleje. Hvis du alligevel vil være god ved planten, kan du give den lidt vand og gødning i blomstringsperioden.
Planten kan dog være udsat for skimmelsvamp, som skyldes enten for meget eller for lidt vand. Det opstår især hvis vejret har være kølig og fugtig, og efterfølgende bliver varmt. Derudover kan planterne også rammes at meldug, hvis planterne gror på en tør vokseplads. For at bekæmpe meldug kan planten enten overbruses regelmæssigt, eller du kan benytte et mildt svampemiddel.

Kan forglemmigej tåle frost?
Blomsten er fuldt vinterhårdfør i Danmark. Den er nemlig en staude, hvilket er en urteagtig plante. De overjordiske dele på en staude visner ved kulde- og tørkeperioder, dog overlever de underjordiske dele og kommer op år efter år. Du skal altså ikke være nervøs, hvis blomsten og stænglen visner væk i den våde vinter. Til foråret spirer blomster atter igen.
Apropos forglemmigej
Forglemmigej og kærmindesøster
Blomsten kan godt forvekslet med to andre, lyseblå forårsbebudere, der begge blomstrer i april-maj. Det er
- Den 20-30 cm høje staude kærmindesøster. Den kan kendes på sine hjerteformede blade.
- Den 10-20 cm høje staude vårkærminde. Den blomstrer en anelse senere end både forglemmigej og kærmindesøster. Dens blade er mere lysegrønne end de to andre.
Hvor stammer navnet fra?
Slægtsnavnet Myosotis stammer fra den græske sammensætningen af mys og otos = mysotos, som betyder museøre. Dette hentyder til blomsterbladenes behåring og udformning.
En af fortællingerne om navnets oprindelse stammer fra en gammel tysk legende om skabelsen: Gud havde skabt dyrene og planterne og var i gang med at navngive planterne én efter én. En af blomsterne var bange for at blive glemt i mængden. Den lille blomst råbte derfor “forglem mig ej, forglem mig ej”. Og på den måde fik den lille blå forårsbebuder sit navn.
Navnet kendes først fra tysk. Det er siden blevet direkte oversat til stort set alle verdens sprog – med den samme betydning.
- Tysk navn: Vergissmeinnicht
- Hebraisk navn: Zikhrini
- Svensk navn: Förgätmigej
- Italiensk navn: Nontiscordardimé
- Fransk navn: Ne m’oubliez pas
Der eksisterer mange andre myter. De fleste handler om kærlig erindring og afsked i kærlighed.
Sangen forglemmigej
Der findes også en kendt drikkevise, der går under navnet Forglemmigej. Den starter ret uskyldig: Om blomsten, jeg nu synge vil / Den er så let og ligetil / Den vokser ved hver grøft og vej / Og dens navn, det er forglemmigej.
Den djærve sømandsvise udvikler sig derefter til at handle om en mand, der møder en pige på en kro. Et par måneder efter vender hun tilbage og viser manden “sin store vom”, som det hedder i visen. Derpå følger hendes mindeværdige ord: “Se her, hvad du har gjort ved mig / Det har du gjort med din forglemmigej”