Fredslilje – en luftforbedrende stueplante

Fredsliljen er en populær stueplante, der er kendt for sine ovale, mørkegrønne blade og karakteristiske blomster, samt at kunne forbedre luftkvaliteten indendørs.

Fakta om fredslilje

Dansk navn: Fredslilje
Latinsk navn: Spathiphyllum wallisii
Engelsk navn: Peace lily

Populære arter

Spathiphyllum wallisii er den mest populære art. Derudover findes Spathiphyllum wallisii ‘Domino’, som med sit smukke udseende også er populær. Spathiphyllum wallisii ‘Mauna Loa’ er en større hybrid af den velkendte plante.

Fredsliljens oprindelse

Planten stammer oprindeligt fra tropiske regnskove i Mellemamerika og det nordlige Sydamerika, hvor den oftest står i skygge under større træer. Spathiphyllum er beslægtede med flamingoblomst (Anthurium), men er dog nemmere at dyrke.

Hvordan ser en fredslilje ud?

Planten er kendt for sine aflange, ovale, mørkegrønne blade og sine hvide, kolbeformede blomster, der sidder på en høj stængel.

Fredliljen kan blive mellem 20-60 cm høj.

Sæson for blomstring

Fredsliljen sætter blomster hele sommeren – jo større planten er, jo flere blomster får den. Ved høj luftfugtighed kan du opleve at fredsliljen lejlighedsvis blomstrer om vinteren.

Fredsliljen er en meget taknemmelig og holdbar plante og vil – med rette pasning – klare sig i mange år.

Beskæring af fredslilje

Det er ikke nødvendigt at beskære fredsliljen. Du kan nøjes med at fjerne visne blomster og blade. Dette gøres ved at klippe bladet eller blomsten over, hvor bladstiklen udgår fra planten.

Plantning og ompotning af fredslilje

Ved køb af en fredslilje bør du først og fremmest sørge for at planten enten har en blomst eller knop, samt at bladene er flotte, grønne og skinnende.

Har du bare lidt grønne fingre, er fredsliljen nem at passe. Det er en relativt taknemmelig stueplante. Vær dog opmærksom på, at de hverken bryder sig om os eller træk, hvorfor fredsliljen ikke foretrækker placering i køkkenet.

Du bør flytte din fredslilje til en større potte hvert forår, så planten har plads til at vokse sig større.

Deling

Fredsliljen klarer sig om nævnt i mange år, men vil have bedst af at blive delt med 3-4 års mellemrum, så der sikres god vækst.

Der er flere muligheder for deling af fredsliljen. Den letteste måde er at dele rodklumpen om foråret. Roddelene med skud deles forsigtigt midt over og hver af delene plantes i hver sin potte. Sørg for at dække alle rødderne med jord.

Fredsliljens foretrukkende grobund

Jorden bør være fugtig – men ikke gennemvåd. Det er derfor en god ide at plante fredsliljen i en potte med hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Pasning

Fredsliljen er forholdsvis lette at have i stuen. Den skal blot vandes korrekt og ikke stå i direkte sollys, da dette kan skade bladene. Hvis bladene på din fredslilje bliver gule, er dette et tegn på for meget sollys.

Oplever du at din fredslilje ikke blomstrer, er dette sandsynligvis fordi den får for lidt lys. Giv din plante en lysere placering, men hold den ude af direkte sollys.

Ligesom alle andre ting i dit hjem, vil din fredslilje blive støvet. Det anbefales at du forsigtigt tørrer bladene af med en fnugfri klud.

Vanding

Fredsliljen kræver relativt meget vand, og bør om sommeren vandes 2-3 gange om ugen. Om vinteren kan du nøjes med at vande den en enkelt gang om ugen.

Vigtigt er det, at fredsliljens jord er fugtig. Overbrus planten med en vandforstøver eller plant i en urtepotteskjuler foret med våd spagnum. Fredsliljen kan godt lide høj luftfugtighed. En selvvandende potte er også en mulighed.

Gødning

Fredsliljen bør gødes efter behov. Cirka en gang om måneden er passende.

Anvendelse

Fredsliljen er en velkendt og skøn stueplante, men kan også anvendes i dekorationer, hvori de vil holde ret længe.

Placering af fredslilje

Om sommeren kræver fredsliljen halvskygge og altså ingen direkte sol. 18-21°C er passende. Om vinteren skal de stå så lyst som muligt; her er en temperatur på 16-18°C ideel for fredsliljen. I vinterperioden vil du typisk opleve, at fredsliljen gror langsommmere end om sommeren.

Vær opmærksom på, at fredsliljen er giftig for både hunde, katte og mennesker, og bør derfor placeres med omtanke.

Mest læste artikler